Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kosovos ambassad: Altins pass gäller inte

Kosovos ambassad i Stockholm har dock skrivit ett intyg om att kosovanska pass inte godtas i Serbien och avråder Altin Vitia från att resa dit med hänvisning till att han kanske inte får vård.
Altin Vitia, 18, ska utvisas från Sverige till Serbien.Foto: Privat / Privat
Enligt Migrationsverket har serbiska myndigheter fått medicinsk information.Foto: MIGRATIONSVERKET

Altin Vitia från Kosovo som genomgått en hjärttransplantation ska utvisas från Sverige – till Serbien.

Han har ingen relation till landet och Kosovos ambassad avråder resa, och anser att han kanske inte får vård där.

Altin Vitia, 18, genomgick sin hjärttransplantation när han blev sjuk under ett besök i Sverige för nästan fyra år sedan. I hans hemland Kosovo fanns, och finns inte, den uppföljande och livsnödvändiga vård han behöver.

Medan Altin fått den vården i Sverige har han och hans mamma fått avslag på ansökningar om uppehållstillstånd i flera instanser, varpå Migrationsverket gav besked om utvisning till Serbien.

– Det finns ett avtal mellan länderna, och den som är medborgare i Kosovo kan enkelt bli medborgare i Serbien, säger myndighetens kommunikationschef Fredrik Bengtsson till DN, och understryker att det handlar om huruvida man har rätt till vård i något annat land.

”Man skulle vara väldigt rädd”

Jessica Giandomenico är statsvetare och Balkanexpert, och hon är förvånad över Migrationsverkets beslut.

– Ingen kosovoalban med självbevarelsedrift skulle söka vård i Serbien om man inte har mycket goda kontakter. I den delen av Balkan försöker den som måste söka akut, högspecialiserad vård, och har råd, snarare ta sig till Aten eller Istanbul, än till Belgrad. Man skulle vara väldigt rädd att bli illa behandlad, säger hon till DN.

– Även om det finns ett papper är det inte alls säkert att sjukhus och läkare känner till eller bryr sig om det. Diplomatiskt är det helt korrekt av Migrationsverket att lita på serbiska myndigheter, men det bygger på okunskap om hur de fungerar, särskilt i förhållande till Kosovo.

Kosovos ambassad har skrivit intyg

Enligt Migrationsverket har serbiska myndigheter fått medicinsk information och bekräftat att man kommer att ta emot Altin.

Kosovos ambassad i Stockholm har dock skrivit ett intyg om att kosovanska pass inte godtas i Serbien och avråder Altin Vitia från att resa dit med hänvisning till att han kanske inte får vård.

Specialistläkare på den vårdinrättning där Altin har vårdats de senaste åren säger sig inte ha blivit kontaktade alls och har skickat in en ansökan om verkställighetshinder för utvisningen.