Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kortkaparnas nya metod - så luras du

Dold ovanför knapparna där kunderna slår in sin pinkod fanns en minikamera som spelade in både ljud och bild på den utsatta macken i Osby.Foto: Polisen

Tidigt på morgonen skulle ett tidningsbud tanka på Preem i Osby. Men han hade svårt att få in sitt betalkort i bensinautomaten.

Bensinautomaten visade sig ha en fejkad korterminal. Cirka 30 Preem-kunder använde automaten medan en falsk kortläsare läste av bensinkortens magnetremsor och en dold minikamera filmade kunder när de slog sina pinkoder.

-Det kan bli en explosionsartad utveckling av kortkapning, säger Stefan Larsson vid Malmöpolisens bedrägerisektion.

Så går det till

Skimningens fem moment, så som det beskrivs av en 32-årig skimmare.

Från det att ett kort skimmats kan de ta mindre än tre timmar innan den stulna kortinformationen används utomlands.

Moment 1

■■ Skimmaren sammanställer vilken utrustning som behövs och beställer därefter tillverkning, i det här fallet för att skimma kort i en bankautomat.

Moment 2

■■ Montering på bankautomaten. Detta moment kräver enligt den dömde skimmaren en del kunskaper eftersom utrustningen måste monteras på exakt rätt sätt för att fungera.

Moment 3

■■ Utrustningen monteras ned vilket enligt 32-åringen är det farligaste momenten eftersom utrustningen kan ha upptäckts och bankautomaten kan vara övervakad.

Moment 4

■■ Informationen från de skimmade korten läses av och skickas utomlands. Kortnumren skickas ofta med krypterad mejl.

Moment 5

■■ Skimmade kort tillverkas och används för att göra uttag eller köpa varor eller tjänster. De falska korten i några fall använts tre timmar efter att det skimmats.

Källor: Tingsrätt och polisen

Skimning

■■ Ett kredit- eller betalkort har tre spår på magnetremsan som finns på kortets baksida. Det är spår nummer två som kopieras av skimmare. På det spåret finns informationen som behövs för att kunna tillverka ett falskt kort.

■■ Kopieringen kan göras på flera sätt till exempel genom en falsk kortterminal som lagrar informationen.

På detta spår två finns information om vilken bank som gett ut kortet samt efternamn och förnamn på den person som kortet tillhör men också giltighetstiden. På samma spår finns information om kortet har ett chip.

En viktig detalj saknas dock - den tresiffriga cvv-eller cvckoden som finns tryckt på kortets baksida. Den behövs oftast för att göra köp via internet. Likaså saknas uppgift om kortets pin-kod

I Sverige är det nästan alltid ett krav att använda den tresiffriga koden som finns på kortets baksida för att köpa varor eller tjänster utomlands.

Utomlands är dock det kravet inte lika vanligt.

■■ Att tillverka och använda skimmade kort räknas som grov urkundsförfalskning, dataintrång och grovt bedrägeri.

 

Skimmarna har under senaste året men också under 2012 plundrat eller försökt plundra kunder som tankat hos Shell, Statoils och på senare tid även Preems bensinautomater.

Kortkapning sker även i taxibilar.

 

Bensinautomater

■■ Två män, 27 och 35 år, dömdes i förra veckan i Hässleholms tingsrätt efter ha en falsk kortterminal och dold kamera upptäckts i början av oktober på en bensinautomat på Preem i Osby. Det var en kund som tyckte att kortet krånglande. Männen greps efter att ha stoppats med kontokort och mejsel i bilen sedan setts vid bensinautomaten.

Liknande fall har avslöjats på flera håll i Sverige.

I början av oktober dömdes i Alingsås tingsrätt fyra personer för förberedelse till grov urkundsförfalskning, alltså förberedelse att använda information från kort som skimmats i bensinautomater. De använde som metod som de två män som dömdes i Hässleholms tingsrätt, en falsk kortläsare och en dold kamera som gömts i en falsk front på två av Preems bensinautomater i Bohus och Nödinge samt på en bensinautomat som tillhör Statoil i Falkenberg.

Så skyddar du dig mot en dold kamera:

■ Håll en hand ovanför knappsatsen när du slår in pin-koden. Då kan den dolda kameran inte filma koden.

■ OBS: Polisen varnar för en ny teknik där knappsatsen bytts ut och under den ligger en "matta" som lagrar kortets pin-kod.

 

Taxibilar

■■ En 39-årig taxichaufför i Göteborg och en 35-årig man åtalades den 13 november för att med en falsk kortterminal ha kopierat informationen på ett flertal kunders bank- eller kreditkort och samtidigt noterat kundernas pin-kod. Männen misstänks sedan ha tillverkat falska kort som de handlat för i bland annat affärer.

Liknande fall finns bland annat i Skåne.

Så skyddar du dig:

■ Betala kontant

 

Uttagsautomater

■■ Metoden är klassisk, att kortkaparna placerar en falsk list framför uttagsautomatens sedellucka. Syftet är inte att kopiera kortnummer utan att ta pengarna. Listen ser äkta ut men det kommer inte ut några pengar. Sedlarna dras i stället in i den falska fronten och hämtas senare av tjuvarna som rycker loss listen. När polisen gripit personer som använder den här metoden har man bland annat hittat GPS där man lagt in adresser till bankautomater.

Samtalet till mackägaren kom vid sju på morgonen den nionde oktober. Ett tidningsbud hade haft svårt att få in sitt betalkort i bensinautomaten. När ägaren kom dit upptäckte han att något satt på automatens framsida, precis där kunderna ska stoppa in sina kort och tanka.

Det visade sig vara en falsk front som dolde en kortläsare.

Två polismän kom dit och tog hand om den falska kortläsaren. De tog också bilder på bensinautomaten.

Men de missade en detalj - den dolda minikameran som satt gömd och filmade av kundernas händer när de slog in pinkoden till sina betalkort.

Falsk front

Kameran upptäcktes först när en tekniker från Preem kom dit för att laga bensinautomaten.

När SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium, senare undersökte beslagen hittade man detta:

En falsk front med ett kretskort och kameralins, mikrofon, USB-kontakt och hållare för minneskort och tre batterier för strömförsörjning.

På ett internt minne som rymmer åtta gigabyte information fanns tre videofilmer med ljud som visade bensinautomatens knappsats.

När polisen frågade Preem om hur många kunder som använt sina bensinkort i automaten under tiden som den falska kortläsaren fanns på plats blev svaret cirka 30 stycken.

Greps av polis

Tre månader tidigare hade en liga tagits i Göteborg som också skimmat kort i bensinautomater. Det hade uppenbarligen inte hindrat andra från att fortsätta.

Preem anlitar numera egna utredare som skickas till bensinstationen för att bevaka dem efter att man hittat falska kortläsare. Två utredare kom dit och de upptäckte två män som uppförde sig märkligt.

En av männen klev ur en engelskregistrerad bil och gick mot bensinautomaten med ett avlångt föremål i handen. Men två meter framför automaten vände han plötsligt och återvände till bilen och männen körde därifrån.

Han hade troligen upptäckt att den falska fronten var borttagen.

Männen greps senare av polis.

"Vi har inga bankkort"

Ingen av männen har erkänt något brott. I förhören är de mycket korthuggna i sina svar. Polisen var särskilt intresserad av fyra kreditkort som låg i männens bil.

Polisen: Vems är dom?

-Vet inte, jag har inte sett dem, svarade en av männen när han fick frågan.

Polisen: De låg fullt synliga?

-Vi har inga bankkort, blev det nekande svaret.

Polisen ställde frågor om korten eftersom man misstänkte att männen planerat kopiera över uppgifter från det skimmade bensinkorten till de fyra korten som låg i bilen.

-Det har blivit allt vanligare att man tankar med skimmade kort, för att komma över diesel. Det finnas fall där bensinbolag förlorar enorma summor, säger Stefan Larsson vid Malmöpolisens bedrägerisektion och en av svensk polis experter på skimming.

Han nämner ett exempel där en liga använda en riktig tankbil.

Risk för ny skimningsvåg

Stefan Larsson ser i dag en uppenbar risk för att en ny skimningsvåg är på väg mot Sverige.

-Utomlands finns det banker som spärrar kundernas bank-och betalkort för köp utanför hemlandet. Kunderna får själva låsa upp den spärren. Det här ska ha genomförts i Holland och en liknande diskussion pågår i Tyskland. Det innebär att ligorna måste söka sig någon annanstans till exempel mot Sverige och de nordiska länderna, säger han.

De två männen som greps i Osby, 27 och 34 år, gamla kommer från Rumänien, och påstår att de kommit till Sverige för att söka jobb.

De dömdes båda både till fyra månaders fängelse och utvisning för försök till grov urkundsförfalskning och dataintrång.