Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kortare sommarlov kan öka trycket på lärarna

Om förslaget går igenom kan Malmö få lov att prova på ett läsår med tre terminer.Foto: Shutterstock

Korta ner sommarlovet och inför tre terminer i stället.

Det förslaget är på bordet i Malmö men får nu mothugg av Lärarförbundet som befarar en ökad arbetsbelastning.

Förslaget om kortare sommarlov till förmån för tre terminer väcktes av grundskoleförvaltningen och fick genast klartecken av kommunledningen i Malmö.

Grundtanken från förslagsställarna är att de terminerna ska minska segregationen i skolan och samtidigt öka kunskaperna hos de som annars riskerar att halka efter när skolan drar i gång igen efter det långa sommarlovet, bland annat i svenska och matematik.

Ifrågasätter förslaget

I ett inslag med SVT Nyheter Skåne förklarar lärarförbundet att facket ännu inte tagit ställning i frågan men man ifrågasätter ändå förslaget eftersom det kan leda till ett ökat tryck på lärarnas arbetsuppgifter med tanke på att ytterligare en betygsättning då skulle kunna tillkomma.

– Lärarkompetens och hög kvalitet i undervisning spelar större roll än var vi egentligen placerar veckorna, säger Marie Wall Almquist, ordförande Lärarförbundet Malmö till SVT Nyheter Skåne.

Liberalernas skolkommunalråd i Malmö, Sara Wettergren, tror fortfarande på lösningen med tre terminer.

– Det viktigaste är ju naturligtvis att vi har duktiga och behöriga lärare, och god kvalitet på undervisningen. Tre terminer är ju inte på något sätt någon ersättning för detta. Det är snarare ett komplement, säger hon till SVT.

Sara Wettergren (L) skolkommunalråd i Malmö.Foto: PRESSBILD

Enligt förslaget, som det ser ut i dag, kommer läsåret inte att bli längre än vad det är i nuläget.

Sommarlovet kommer att kortas och lediga veckor läggas på andra lov som då förlängs.

​Innan projektet kan bli verklighet i Malmö måste först grundskolenämnden få godkänt av Utbildningsdepartementet.. Nästa steg efter det blir att hitta skolor som är frivilliga att delta.

Kvällspostens app.