"UTAN KORS INGEN KYRKA." Det säger församlingens överhuvud fader Milan, som är förtvivlad över tilltaget mot deras helgedom. Foto: Ronny Johannesson/Privat
"UTAN KORS INGEN KYRKA." Det säger församlingens överhuvud fader Milan, som är förtvivlad över tilltaget mot deras helgedom. Foto: Ronny Johannesson/Privat

Kors stals från kyrka

Publicerad
MALMÖ. Korset på Serbisk-Ortodoxa kyrkan i Malmö är stulet.
Tjuvarna har tagit sig upp på taket och firat ner det förgyllda korset.
- Det här är ett symboliskt angrepp på vår kyrka och vårt folk, säger församlingens överhuvud fader Milan.
Stölden upptäcktes i går förmiddag och under dagen och kvällen samlades förtvivlade församlingsmedlemmar utanför kyrkan på Cedergatan i Kulladal.
– Det är svårt att tro att sådant här kan hända i ett civiliserat och demokratiskt samhälle, säger fader Milan. Korset är av stort värde för oss – det är heligt. Utan kors, ingen kyrka.
Han tror att stölden genomfördes tidigt i går morse.
– En granne har berättat att han hörde ljud och röster vid halv fyratiden.


Påven välsignade

Serbisk-Ortodoxa församlingen i Malmö bildades 1972 och har nu 7 000 medlemmar. Korset sattes upp 2001 sedan det välsignats av biskopen.
– Bara förgyllningen kostade oss 24 000 kronor, säger fader Milan. Men det är inte pengarna som betyder något, utan det faktum att vår viktigaste symbol är borta. Det är mycket ledsamt.

Greps på bar gärning

Vid midnatt för tio dagar sedan greps tre män på bar gärning sedan de tagit sig upp på kyrkans tak. Med sig hade de sex stycken sammankopplade bogserlinor.
I polisanmälan rubriceras händelsen som försök till stöld genom inbrott, men församlingens medlemmar är övertygade om att gärningsmännen även då var ute efter korset.
– Jag kan inte påstå att det är samma gärningsmän, men jag är säker på att de finns att sökas inom samma gruppering, säger fader Milan.
Ännu sent i går kväll fanns det ingen gripen för stölden.
Det är inte första gången den serbisk-ortodoxa kyrkan i Malmö utsätts för sabotage. Flera gånger har rutor krossats och under 90-talet utsattes kyrkan för brandattentat vid tre tillfällen.
Anders Bengtsson
Anders Bengtsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag