Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kors, nu är Tyra Antonia abbedissa

Silverkorset är tecknet på Tyra Antonias upphöjelse till abbedissa.
TOMELILLA. Hon vaknade som priorinna.
Men när kvällen kom hade moder Tyra Antonia en ny titel.
I går valdes hon till abbedissa på Mariavalls kloster.
Det heter egentligen Jesu Moder Marias Kloster och det grundades i Malmö. De tre systrarna i klostret flyttade dock vidare till ett gammalt ålderdomshem som man köpt i Östra Sönnarslöv, öster om Tollarp.

17 nunnor

Men 1991 gick flyttlasset igen och nu till Mariavalls pampiga kloster på vägen mellan Kristianstad och Ystad. I dag bor där 17 nunnor. - Det var Erik Sparre som gav oss marken, säger Tyra Antonia. Han med Kronovalls slott, du vet. Tyra Antonia gick in i klostret 1960. Det är 47 år sedan. Hur gammal hon var då, eller är nu, vill hon inte att andra behöver veta. Däremot kan vi berätta att den nyvalda abbedissan, för övrigt bara Sveriges andra, läser Kvällsposten varje dag, året om. - Det är en bra tidning och speciellt gillar jag kulturen. Den är bättre än hos alla de andra stora tidningarna.

Inga dokusåpor

Kvällsposten kommer dagen efter, med posten, till Mariavalls kloster. Tyra Antonia bläddrar igenom den, men väljer bort bland annat det som står om dokusåpor och så lägger hon sportbilagan åt sidan. För några år sedan fick hon Kvällspostens miljöpris för sina insatser i kampen mot etableringar av gruvor på Österlen. Priset var en äng som nu finns vid Mariavall. I oktober blev Jesu Moder Marias Kloster upphöjt till abbedi. Det var det som gjorde att klostret krävde en abbedissa. Tecknet på detta är utsökt vackra silverkorset som hänger runt Tyra Antonias hals. - Annars är det mesta som tidigare, säger hon. Fotnot: Mariavalls kloster har en egen hemsida som ni kan hitta på adressen www.mariavall.se

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!