Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kornelia, 12, nekas sin rullstol: ”Smutsar ner”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

12-åriga Kornelia Pettersson har flera gånger under våren nekats att komma in i klassrummet med rullstolen vid dåligt väder.

Förklaringen har varit att rullstolen smutsar ner inne i lokalen, berättar familjen – som anser att skolan i Ronneby kränker dottern.

– Inga barn ser några problem med hennes rullstol, det är de vuxna som gör det, säger mamma Kristin Pettersson. 

Sydöstran har tidigare skrivit om Kornelia Pettersson, 12, som går på en skola i Ronneby och har blivit nekad att komma in med sin rullstol vid flera tillfällen under våren.

Anledningen är att hjulen skulle ”smutsa ner” vid dåligt väder, berättar familjen.

 – Deras policy är att barnen inte får ha på sig skor inomhus och jämför Kornelias rullstol med vanliga ytterskor, säger mamma Kristin Pettersson.

Kornelia föddes för tidigt, vilket ledde till att hon fick en cp-skada och behöver använda rullstol.

Enligt både personal och Kornelia har detta skett vid flera tillfällen att hon blivit nekad att komma in i klassrummet med motiveringen att det var blött ute.

– Deras ”lösning” har varit att Kornelia får komma in i skolbyggnaden fram till kapprummet. I kapprummet flyttas hon över till en arbetsstol. Den har inga hjul så när hon har flyttats över i den är hon beroende av att en personal kör in henne i klassrummet, säger Kristin Pettersson.

Barnets bästa i fokus

Ronneby kommuns förvaltningschef Tobias Ekblad tycker att det är tråkigt att höra att vårdnadshavare anser att skolan inte anpassar sig efter barnet behov.

– Det viktigaste är att vi vuxna, vårdnadshavare och personal, sätter oss ner och landar i något tillsammans, säger Tobias Ekblad.

Det som upprört familjen är egen förflyttning är omöjlig i arbetsstolen. 

Kristin Pettersson säger att Kornelia har blivit tillsagd att inte rulla in i klassrummet, något som hennes klasskompis Moa Holgersson även blivit vittne till. Hon är Kornelias bästa vän och har varit ett stort stöd för henne, berättar Kristin Pettersson.

– Jag hoppas bara att mitt barn inte ska känna sig mer annorlunda. Inga barn ser några problem med hennes rullstol, det är de vuxna som gör det, säger mamman.

Anmälan om kränkning

Efter att familjen skickade in en anmälan om kränkning kallades Kornelia till möte med personal i februari. Mamman var med som stöd och menar att personalen hade förberett fem frågor till Kornelia.

– Jag blev ombedd att inte delta som mamma för att inte påverka svaren, så jag satt där och höll henne i handen för hon var väldigt nervös.

Personal ska ha frågat Kornelia om hon har en ersättningsstol – vilket mamman tyckte var en konstig fråga, eftersom en arbetsstol inte ersätter förmågan att kunna röra sig. Kornelia ska ha tyckt att mötet var mycket obehagligt.

Föräldrarna har kontinuerliga möten med skolan om hur Kornelias särskilda behov ska tillgodoses . Kristin Pettersson menar att skolan inte har tagit upp frågan om att låta Kornelia använda sin rullstol i klassrummet efter mötet i februari.

I maj ska Kornelia återigen berättat att hon nekats att rulla in i klassrummet.

– Då möttes hon av arbetsstolen i kapprummet och enligt Kornelia flyttade de över henne utan att Kornelia själv fick välja. De bara sa åt henne och flyttade över henne, säger Kristin Pettersson.

Förvaltningschef Tobias Ekblad menar att tillgänglighet är i centrum för att säkerhetsställa barnets bästa.
Foto: Privat

Var tidigare inget problem

Kornelia har gått på samma skola hela sin skolgång. Det var först nu under vårterminen i femte klass som rullstolen blev ett problem.

– Hon har aldrig blivit bemött så här utan hon har alltid fått använda alla sina hjälpmedel tidigare, säger Kristin Pettersson.

Nu har Kornelia sommarlov och hennes mamma har berättat att hon mår lite bättre men tankarna på det som inträffat gör fortfarande ont. Familjen vet inte hur skolan kommer ställa sig till Kornelias rullstol vid höstterminens start.

– I detta fall när det är ett barn som är i behov av rullstol är det viktigt att vi kollar på hur skolan ska vara tillgängligt för barnet så att denne får en bra skolgång. Jag är övertygad om att vi landar i något om alla vuxna anstränger sig, säger Tobias Ekblad.

Kvällsposten har förgäves sökt skolans rektor.

Till Sydöstran har rektorn sagt att hon inte vill kommentera enskilda fall, men att skolan har nolltolerans mot kränkande behandling och diskriminering.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!