Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Körläraren läxar upp medtrafikant – hyllas

Körläraren Rolf Nilsson på Er trafikskola i Simrishamn blev irriterad på medtrafikanten som inte visade någon hänsyn. I ett hyllat inlägg på Facebook läxar han upp den andre bilisten. Och bjuder på lite trafikundervisning. Foto: INGELA NILSSON
"Jag har egentligen världens bästa jobb. Jag får omkring hela dagen på Österlen i en fin bil med trevliga människor", konstaterar Rolf Nilsson som försöker använda humorn i sitt jobb som körlärare. Foto: INGELA NILSSON
Här är inlägget som gör succé på nätet.

Bilskolläraren Rolf Nilsson och hans elev krypkörde i gångfart längs Storgatan i Simrishamn när de hanns i fatt av en stressad bilist.

I ett sarkastiskt inlägg på Facebook läxar Rolf upp den sure medtrafikanten och bjuder samtidigt på basal trafikundervisning.

– Man blir ju irriterad när sådant här händer men jag ville skriva något roligt och samtidigt syssla med folkbildning, säger han om det hyllade inlägget.

Som bilskollärare och med 200 000 mil bakom ratten är Rolf Nilsson en rutinerad bilist som har sett den ena manövern efter den andra i trafiken. Men det som fick honom att posta ett inlägg på Facebook var den senaste händelsen i onsdags när han och hans elev plötsligt fick en medtrafikant i häcken när de övade på att köra sakta i centrala Simrishamn.

– På platsen är det gångfart som gäller, vi körde i gångfart. Jag hann aldrig märka den men plötsligt såg jag en grill och en motorhuv i backspegeln, säger han.

Medelålders man i bilen

Grillen och huven visade sig tillhöra en bil som körts upp så nära bakom övningsbilen att det knappt fanns någon luft mellan fordonen.

När gångfartsområdet tog slut kom den bakomvarande bilisten upp jämsides.

– Han vrålglodde rakt in i bilen, sedan snurrade han pekfingret mot tinningen och tyckte väl att vi var de dummaste i hela världen som körde så här sakta, säger Rolf som förklarar att han först blev irriterad.

Sedan kom han på att han skulle skriva något roligt om händelsen på Facebook.

Inlägget som postades i gruppen "Vägnätet Österlen" dryper av vänlig sarkasm riktad mot bilisten:

Med sina 200 000 mil bakom ratten har Rolf Nilsson sett en hel del i trafiken genom åren. Foto: INGER NILSSON

"Jag antar att anledningen till att ni körde så nära var att ni hade svårt att läsa texten på skylten som satt bak på min bil. Jag vet inte om det är synen eller läskunnandet som saknas er, så jag upplyser er gärna om att det står "ÖVNINGSKÖR" på den", skriver Rolf bland annat.

Vidare fortsätter han med att i att vänlig ton utgå från att bilisten och dennes sällskap hade ett bra skäl att köra in på gågatan och att bilens kraftiga acceleration där berodde på att gasen hängde sig.

Flera medtrafikanter tutar

Inlägget har på kort tid hyllats friskt och delats många gånger.

– Jag trodde inte att det skulle bli så uppmärksammat. Men jag vet att humor är ett bra sätt att påverka med. Samtidigt är det ju alltid lättare att lära sig saker om man har roligt under tiden, det här är ju lite av folkbildning.

Händelsen i onsdags är långt ifrån en isolerad händelse. Flera gånger i veckan är Rolf med om att medtrafikanter tutar på övningsbilen och har synpunkter på allt.

– Just det där med att man tutar när eleverna får motorstopp, jag undrar ju hur de tänker. Tror de att eleven blir lugnare av det?

Andra mardrömssituationer är när lastbilar kör om varandra utan hänsyn och tvingar ner övningsbilisten i vägrenen.

– Det vore ju bra om det fanns lite mer ödmjukhet och förståelse i trafiken. Vi måste låta eleverna få motorstopp i korsningar, annars lär de sig inte. Och blir man så stressad av att någon kör i 50 på 70-väg, då är man för sent ute och borde ha åkt lite tidigare i stället, säger Rolf Nilsson.

 

Ystads Allehanda var först med att berätta om Rolfs succé på nätet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!