Det var nära att Gitte Wang Hansens fästman Frederik Koefoed fick agera barnmorska i hemmet i går, men som tur var kunde paret ta sig till förlossningen trots snön. "Gitte har varit fantastiskt stark", säger den blivande fadern. Foto: Nils Meilvang / Scanpix
Det var nära att Gitte Wang Hansens fästman Frederik Koefoed fick agera barnmorska i hemmet i går, men som tur var kunde paret ta sig till förlossningen trots snön. "Gitte har varit fantastiskt stark", säger den blivande fadern.  Foto: Nils Meilvang / Scanpix

Kördes till BB med bandvagn

Publicerad
Uppdaterad
Bornholm ligger lamslaget av snön. När Gitte Wang Hansen skulle föda hade hon inte en chans att komma till sjukhuset i Rönne. Då tog barnmorskan skidorna och åkte hem till henne genom stormen.
Gitte och blivande pappan Frederik Koefoed i byn Tejn väntar sin bästa julklapp vilken timme som helst.
Redan på julaftonskvällen började Gittes värkar komma. Men vägarna på Bornholm har varit igensnöade flera dagar och ingen trafik från Rönne har kunnat köra ut på landsbygden.
Och det var lika omöjligt för den lilla familjen att ta sig in till sjukhuset på grund av snömassorna. En barnmorska skickades ut med bandvagn för att hjälpa paret. Men till och med det terrängfordonet fastnade i drivorna och blev stående i tio timmar.

Drogs loss av traktorer

I går förmiddag åkte därför en annan barnmorska ut till Tejn - på egna skidor.
Sista biten fick hon lift med en snöplog.
Medan barnmorskan undersökte den blivande mamman lyckades tre traktorer dra loss den fastkörda bandvagnen.
Så den kom också fram lagom för att köra Gitte och Frederik till förlossningsavdelningen i Rönne.
- Gitte har varit fantastiskt stark, säger en lättad Frederik Koefoed till Ekstrabladet.
Den blivande fadern erkänner att han varit nervös för att behöva klara av födseln med råd via telefon. Någon riktig nattsömn har det naturligtvis inte blivit.
- Jag är så stolt över min fästmö. Hon har hittills klarat det så fint, säger han.
Någon gång i dag väntas den nya familjemedlemmen.
Thorbjörn Falk
Thorbjörn Falk

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag