Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Körde på fel sida av motorvägen – frias

Polisen stannade bilisten nära Öresundsbron. OBS: Arkivbild.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dimman låg tät när han var ute och körde. OBS: Arkivbild.
Foto: MIKLOS SZABO/ØRESUNDSBRON / ØRESUNDSBRON

Den danske bilisten körde i fel riktning på motorvägen nära Öresundsbron – och skyllde det på kraftig dimma och att han inte var van vid svenska vägskyltar.

Den förklaringen var tillräcklig för att han skulle bli friad för vårdslöshet i trafik. 

Dimman låg tät i Skåne när den danske bilisten gav sig ut på vägarna en septembernatt förra året. Han hade precis flyttat till Malmö från Danmark och körde bil mitt i natten för att vänja sig vid arbetstiderna på ett nytt nattjobb.

Plötsligt missade han avfarten ut mot motorvägen till Köpenhamn, och tog i stället en annan avfart. Problemet var att den ledde ut i fel körriktning.

Efter att ha kört ett par minuter på motorvägen insåg han att han körde i fel riktning. Då sänkte han hastigheten till under 30 kilometer i timmen och bytte körfält till vägrenen. Dimman gjorde samtidigt att han inte såg längre än 10-15 meter framför sig, enligt förhör.

”Har gjort vad han kunnat”

Det dröjde inte länge innan svensk polis vinkade in den danske bilisten åt sidan och påkallade misstaget. Föraren förklarade sig med att han var van vid vägskyltarna i Danmark som består av röda skyltar.

Han åtalades senare för vårdslöshet i trafik – men frias av Malmö tingsrätt.

Domstolen slår visserligen fast att körningen var trafikfarlig och mycket väl hade kunnat leda till en olycka, men att hans agerande förmildras av att han helt enkelt gjorde en felbedömning samt att det var kraftig dimma.

”Så fort han insett sitt misstag har han gjort vad han kunnat för att begränsa risken för en trafikfarlig situation”, skriver tingsrätten i den friande domen.

FLER NYHETER: Här tränger sköldpaddan Skalman upp ur jorden

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!