Körde ihjäl ung kvinna – åtalas efter olyckan

Publicerad

En 19-årig kvinna avled när en jämnårig man i våras körde av vägen utanför Knäred i Halland. Nu åtalas mannen för grov vårdslöshet i trafik och vållande till annans död.

Olyckan inträffade på länsväg 580 i Knäred i Laholms kommun en söndagskväll i slutet av maj. Mannen tappade kontrollen över sin bil och körde av vägen och in i ett träd.

Åklagaren hävdar att den 19-årige föraren kört "med väsentligt högre hastighet än den tillåtna" och att han "visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv eller egendom".

Men 19-åringen nekar till brott.

Utredningen visar att han inte borde ha kört olycksbilen överhuvudtaget, eftersom den var belagd med körförbud.

Olyckan skedde dessutom i en vänsterkurva med skymd sikt, enligt åtalet. 70 kilometer i timmen är högsta tillåtna hastighet på platsen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag