Foto: TopnewsFoto: Topnews
 Foto: Topnews
Foto: TopnewsFoto: Topnews
 Foto: Topnews

Körde ihjäl äldre par under vansinnesfärd

Publicerad

Här dödar den danska vansinnesbilisten det gamla paret på vägen.

Paret hade inte en chans att värja sig mot mannens omdömeslösa bilkörning.

Nu ställs den 24-årige bilföraren inför rätta - men själv nekar han till att ha begått något brott.

Det var i oktober 24-åringen bröt mot alla trafikregler under färden med sin varubil på Själland i Danmark. Trafikanter har efteråt vittnat om hur bilföraren både körde för fort och mot rött ljus. Spärrlinjer var inget han brydde sig om.

I polisrapporten står beskrivet hur mannen ofta tog medvetna risker och att det hela ska ha varit kulmen på en flera månader lång period av synnerligen nonchalant körning. I rapporten beskrivs hur 24-åringen bland annat gjorde chansartade omkörningar av utryckningsfordon, hur han körde ifrån polisbilar och höll vansinnigt höga hastigheter.

Blev offer

I en av de mest trafikerade korsningarna i Köpenhamn sågs bilföraren medvetet strunta i trafiksignalerna och körde mot rött ljus. Att inga offer krävdes under den flera månader långa vansinneskörningen anses ha varit ett rent under.

Men den 20 oktober hände det som inte fick hända.

När det äldre paret på 85 respektive 89 år skulle göra en vänstersväng i den mötande vägbanan dundrade 24-åringen rakt in i sidan på parets bil. Både mannen och kvinnan omkom omgående. Olyckan inträffade i närheten av Holbæk på västra Själland.

 

Se mer bild och film från händelsen på Topnews.se.

 

24-åringen klarade sig i stort sett utan skador. Han fördes ändå till sjukhus, där han anhölls av åklagare. I fordonet anträffades 2,5 gram amfetamin, men det gick inte att påvisa att han varit påverkad av narkotika vid den aktuella dödskörningen.

Ytterligare brott

Mannen försattes senare på fri fot, men beslutet ändrades av en domstol som på nytt beslöt att mannen skulle gripas och häktas. I mellantiden hann dock 24-åringen med att göra sig skyldig till ytterligare vansinneskörningar, den här gången utan körkort.

På måndagen ställs mannen inför rätta i en domstol i Holbæk. Åklagaren kräver att 24-åringen döms för dråp och till ett långvarigt fängelsestraff.

Mannen själv nekar till brott och anser inte att han varken kört vårdslöst eller varit skyldig till det gamla parets död.

I polisrapporten framgår även att 24-åringen under hela dödskörningen inte brytt sig om att använda bilbälte.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag