Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Körde av vägen och bestals av vägpirater

Efter att kvinnan kört av vägen stannade en Volkswagen Golf vid olycksplatsen - men inte för att hjälpa till. Kvinnan blev bestulen på såväl mobiltelefoner som kontanterFoto: Alexander Carlsson
Här en bild från ett tidigare tillfälle där en misstänkt vägpirat försöker stoppa förbipasserande fordon.Foto: Thomas Friström

Tidigt på påskaftonsmorgonen körde en tysk kvinna av vägen vid Liatorp. En svart Volkswagen Golf stannade för att hjälpa kvinnan - trodde hon.

I själva verket bestals hon på sin handväska medan hon fortfarande befann sig i chock.

– Vi rubricerar det som grov stöld när man utnyttjar folk i nöd på det här sättet, säger Carl-Gustaf Rask, inre befäl vid Kronobergspolisen.

Väglaget var under lördagsmorgonen halt och det är möjligt att detta ledde till att kvinnan körde av vägen. När hon fortfarande var svårt chockad av händelsen stannade en svart Volkswagen Golf vid sidan av vägen, för att hjälpa kvinnan som det såg ut.

Men personerna, en man och en kvinna, hade andra planer.

– Kvinnan uppfattar att de vill hjälpa henne, men i själva verket passar mannen, som har närmat sig bilen, på att stjäla kvinnans handväska. Han och kvinnan körde sedan i väg från platsen utan att hjälpa kvinnan. De kom över en del kontanter samt två mobiltelefoner, säger Carl-Gustaf Rask, som berättar att larmet kom klockan 06.42 under lördagsmorgonen.

Polisen var under morgonen på plats för att samla in uppgifter från kvinnan. Bilen som kvinnan körde ska vara skrotfärdig och bärgare har kallats till platsen.

Ovanligt med sådana vägpirater

Kvinnan själv är oskadd men chockad av såväl avkörningen som den grova stölden.

– Vi har för närvarande allmän spaning, alla poliser som är ute i tjänst håller ögonen öppna efter den här svarta golfen. Vi har även några speciella platser där vi håller extra koll. Kvinnan har gett oss svaga signalement, det handlar främst om klädsel men det ska även vara så att gärningsmännen har haft en hund i bilen, en amstaff, säger Carl-Gustaf Rask.

Kvällsposten rapporterade tidigare under veckan om hur ett par vägpirater låtsades befinna sig i nöd för att senare försöka stjäla från en man som stannat för att hjälpa till.

Carl-Gustaf Rask känner till det tillvägagångssättet, men har tidigare inte hört talas om att vägpirater stjäl från människor i nöd.

– Det är tack och lov inte så vanligt i vårt län. Detta är inget vanligt bilinbrott, man har utnyttjat att kvinnan befunnit sig nöd. Därför rubricerar vi det som grov stöld, säger han.