Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Koranbrännare med på terroristernas dödslista

Flera samlades i Malmö – sparkade på koranen.
Rasmus Paludan.
Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Flera anhängare till det högerextrema partiet Stram Kurs samlades för några veckor sedan på Stortorget i Malmö där de kastade och sparkade Koranen mellan sig.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Den danska koranbrännaren Rasmus Paludan är uppsatt på al-Qaidas dödslista. Där delar han nu plats med den svenska konstnären Lars Vilks. 

I fredags avsattes ytterligare resurser för att skydda den kontroversielle politikern, enligt den danska tidningen B.T.  

Det är i onlinetidningen One Ummah som al-Qaida offentliggjort sitt hot mot Rasmus Paludan, som väckte uppmärksamhet för några veckor sedan i Sverige då hans anhängare sparkade på och brände ett par exemplar av Koranen på olika platser i Malmö. Händelserna slutade med upplopp i Rosengård, och fick därmed de reaktioner Paludan hoppats.  

En reaktion han inte känner sig lika nöjd med är terrornätverket al-Qaidas offentliga uppmaning till sina anhängare att attackera honom. 

– Det är trist och sorgligt, säger Rasmus Paludan till den danska tidningen B.T.  

Lars Vilks finns med på listan

I One Ummah riktar al-Qaida framför allt hot mot det franska satirmagasinet Charlie Hebdo som nyligen återpublicerade sina karikatyrer av profeten Muhammed. I fredags blev hotet verklighet när en man - i vad myndigheter beskrivit som en islamistisk terrorattack - knivskadade två personer i närheten av Charlie Hebdos gamla kontor i Paris. 

Med som terrormål på al-Qaidas lista finns också fyra namngivna personer. Förutom Paludan är det den holländska och islamfientliga politikern Geert Wilders, den danske tecknaren Kurt Vestergaard, och så Lars Vilks. 

”Är på listan med ordentliga människor”

– Det är inte trevligt att vara med på en dödslista, men när man nu ändå är det så är det trevligt att vara med på en lista med ordentliga människor. Charlie Hebdo är en ordentlig tidskrift och Kurt Vestergaard, Lars Vilks och Geert Wilders är ordentliga människor alla tre, säger Rasmus Paludan till B.T.

Sedan attacken i Paris i fredags ska danska underrättelsetjänsten, PET, ha skärpt säkerheten kring Rasmus Paludan. 

– Det betyder att det avsätts ytterligare resurser till att beskydda mig, säger Paludan till B.T. 

Kvällsposten har sökt Rasmus Paludan.

Jimmie Åkesson reste till Danmark för att träffa borgerliga oppositionspartiet Vestre och prata om gängkriminaliteten.
Flera politiker har nu kommenterat koranbränningarna i Sverige.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!