Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Köpte vapen på internet åt kriminella i Sverige

Här på en parkeringsplats vid ett rastställe vid Skanderborg på Jylland i Danmark lurade i november förra året två danska poliser svenskarna att de var vapenhandlare.
Foto: Google
Darknet är en del av internet som kräver speciella metoder för att nå. Där finns handelsplatser för försäljning av narkotika men också vapen.
Amerikanska Homeland Security har en intensiv övervakning av handeln med bland annat vapen på Darknet. Det här är vapen som beslagtagits efter ett tillslag.
Foto: US Immigration and Customs Enforce / US Immigration and Customs Enforcement (ICE)

Två svenska män har åtalats i en Danmarks största utredningar av illegal vapenhandel på internet. Danska poliser lurade svenskarnas hantlangare på en parkeringsplats att de skulle få vapen som köpts på Darknet.

De två svenskarna misstänks ha planerat att sälja vapnen till kriminella i Sverige.

I början av november förra året slog svensk polis till mot en adress i Sverige. Där fanns ett företag och på platsen två svenskar, båda är 34 år gamla. Det framgår av handlingar som Kvällsposten tagit del av. En av männen är officiellt skriven i Thailand. Vid tillslaget gjordes flera beslag.

De två svenskarna häktades och har överlämnats till danska myndigheter. Båda nekar till all kännedom om den illegala vapenhandeln.

I fredags åtalade danska åklagaren Signe Gråkjær de två svenskarna och tre andra misstänkta, en av dem är kvinna. De två 34-åriga svenskarna pekas ut som huvudmän av åklagaren och riskerar att dömas till 12 års fängelse.

Krypterade meddelanden

– Såvitt jag vet är det här ett av största fallen i Danmark som avser köp av vapen på internet, säger Signe Gråkjær i ett pressmeddelande från polisen i Östjylland i samband med att åtalet lämnades in.

Dansk polis anser att vapen som svenskarna beställt var avsedda att säljas vidare till kriminella i Sverige.

De två svenskarna har på flera olika sätt försökt dölja sin inblandning och har bland annat kommunicerat md den alltmer populära appen Signal.

Men framför allt misstänks de två svenskarna ha utnyttjat den del av internet som kallas för Darknet. Den är inte åtkomlig för den vanlige internetanvändaren. Det krävs att man använder speciella metoder för att nå Darknet. Men väl där möter besökare en handelsplats med anonyma personer som via krypterade tjänster marknadsför främst droger men också vapen.

Övervakades av amerikanare

De två 34-åringarna misstänks för att mellan april 2019 och den 24 juli ha försökt komma över tjugo helautomatiska vapen och minst 2 200 patroner. Priset för vapnen var cirka 300 000 kronor och betalades med bitcoins, en virtuell valuta.

Men de två svenskarna insåg inte att de var övervakade. Enligt dansk medier var det specialister från amerikanska Homeland Security som upptäckte affären och slog larm till dansk polis. 

Den 24 juli förra året kom en försändelse till den lilla danska orten Vemdrup på Jylland. Ett ombud för de två svenskarna hämtade ut paketet som skulle innehålla beställningen. I verkligenheten fanns vapen som inte gick att använda. Budbäraren greps och blev senare häktad.

Beställde fler vapen

Trots att ombudet greps kom i början av november en ny försändelse till Danmark. Den här gången handlade det om en beställning av sammanlagt 63 vapen, enligt det danska åtalet. 

Vapnen skulle överlämnas på en parkeringsplats vid ett rastställe utanför Skanderborg på Jylland. Den leveransen av vapen kostade enligt åklagaren cirka 650 000 kronor men hade delats upp i två delar. Första köpet handlade om 25 pistoler.

Två personer kom dit på den överenskomna tidpunkten. De körde en bil med svenska registreringsskyltar. Under tiden hade de två 34-åringarna kontakt med sina två hantlangare via den krypterade tjänsten Signal. 

En av de utsända satt kvar i bilen medan den andre gick till en skåpbil där han trodde att två vapenhandlare väntade. Det var egentligen två civila poliser.

Efter att ha fått se ett vapen tog hantlangaren på sig ett par handskar för att ta fram betalningen - cirka 250 000 kronor i euro. Då greps han och mannen som satt i bilen.

Rättegången mot de fem inleds den 6 november i år.


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!