Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Köpte munskydd via socialchefens make

Statsministern om munskydd: "Vi har agerat efter råden"
Socialchefen Agneta Hugander.
Foto: Klippans kommun
Munskydden och annan utrustning köptes från Kina.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klippans kommun.
Foto: Klippans kommun

Klippans kommun beställde skyddsutrustning från Kina via Agneta Huganders make när bristen var som störst.

Därmed gick kommunen runt lagen om offentlig upphandling – men hänvisar till att det var ”ett krisläge”, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

I mars var bristen på skyddsutrustning stor i Sverige och många kommuner famlade i mörkret efter utrustningen.

För att försöka få tag på det som behövdes kom socialchefen Agneta Hugander med förslaget till kommunledningen att beställa utrustning från Kina – via hennes make som till vardags arbetar med import av gymutrustning därifrån.

– Jag visste att min man hade mycket kontakter i Kina, så jag bad honom undersöka om han kunde använda dem för att se om det fanns en möjlighet att hitta en säker producent, en där vi verkligen kunde vara säkra på att vi fick rätt kvalitet, säger socialchef Agneta Hugander till Helsingborgs Dagblad.

Kostade 636 000 kronor

Det slutade med att Klippan köpte totalt 10 000 skyddsrockar, mössor, munskydd, visir och skyddsoveraller från Kina till en kostnad på 636 000 kronor. Själva fraktkostnaden kostade ytterligare 200 000 kronor.

För att genomföra det behövde kommunen gå runt lagen om offentlig upphandling (LOU).

Kommunchefen Tomas Rikse säger till HD att man gjorde bedömningen att det var ett krisläge och att det ”finns luckor för krislägen” i lagen.

– Vi hade en lång diskussion. I ena vågskålen – hur mycket kan vi tänja på reglerna – och i den andra – hur mycket kan vi riskera för våra brukare. I slutändan var det ett lätt val, säger han till tidningen.

”Högst motiverat”

Agneta Hugander har inte själv fattat beslutet om beställningen. Hon säger dock att hon tycker att företaget som maken jobbar på har gjort en samhällstjänst.

– Jag tänker att var vi än köpt skyddsutrustningen så hade vi aldrig fått betala ett fabrikspris utan påslag som stuckit i väg. Om inköpet räddat enbart en undersköterska eller en enda äldre från att smittas av covid-19 eller förhindrat smittspridning i Klippans kommun, så absolut tycker jag att det är högst motiverat och bra handhavande av skattebetalarnas pengar, säger hon.

Kvällsposten söker Agneta Hugander och Tomas Rikse.

TV: Professorn om corona: Oroväckande

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!