Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ingen lön i Köpenhamn utan covidpass

Socialministern i intervju om: • Vaccinpass • Virusvarianten omikron • Julen.
Eva Melander säger att krav på covidpass inte kommer att införas i Region Skåne – men omplaceringar kan göras för de som inte är vaccinerade.
Foto: PÄR BÄCKSTRÖM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

De knappt 40 000 anställda inom Region Hovedstaden i Danmark måste från och med måndag uppvisa giltigt covidpass – annars skickas de hem utan lön, skriver danska TV 2 Lorry. 

”Om du inte vill följa ett föreläggande om att visa coronapass kan det få arbetsrättsliga konsekvenser,” står det i ett mejl till de anställda. 

Smittspridningen av covid-19 är hög i Danmark. För att förhindra vidare spridning beslöt Folketinget den 25 november att alla som arbetar fysiskt på plats i Region Hovedstaden – knappt 40 000 anställda – från och med måndag den sjätte december ska kunna uppvisa antingen ett giltigt covidpass, alternativt ett negativt test, rapporterar danska TV 2 Lorry.

Om man inte kan det kan man skickas hem från arbetet – utan lön. 

– Vi arbetar med sjuka och utsatta människor. Merparten av de som arbetar här är redan vaccinerade och det är ett litet ingrepp jämfört med att stänga hela samhället, säger Louise Mønster, sjuksköterska och förtroendevald på Rigshospitalet till TV 2 Lorry.

Egna kontroller

Hur kontrollerna av covidpass och tester ska gå till är upp till var arbetsplats. 

– Det beror på att det är stor skillnad på hur arbetsplatserna ser ut, säger Kirstine Vestergård Nielsen, HR- och utbildningsdirektör hos Region Huvudstaden, till TV 2 Lorry.

Det oroar dock Louise Mønster, som tror att det kan leda till oegentligheter.

– Det är många som vikarierar på olika ställen. När varje plats måste tolka reglerna riskerar vi konflikter eller att vissa platser väljs framför andra, säger hon till TV 2 Lorry.

Kan inte göras i Skåne

När SVT talar med Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, säger hon att något liknande inte kan göras här. 

– Vi har inte de verktygen. Det vi kan göra är att omplacera personal som arbetar med extra utsatta patienter inom vård- och omsorg, till exempel patienter som riskerar att fara extra illa om de får covid eller kanske inte har samma skydd av vaccinet på grund av hög ålder eller nedsatt immunförsvar.

Regionen diskuterar frågan men har ännu inte kommit fram till något beslut om åtgärder.

– Det finns några regioner som fattat beslut om det här men vi är inte där ännu, säger Eva Melander till SVT.


Professorn: ”Sannolikt skydd mot alla varianter”

Niklas Arnberg hoppfull om effektiva antivirala läkemedel mot coronavirus.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!