Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Köpenhamnare trotsar nya förbud – polisen griper in

Foto: MARTIN SYLVEST / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARTIN SYLVEST / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES/STEFAN LINDBLOM STELLA PICTURES

Reglerna mot folksamlingar hjälpte inte – Köpenhamnspolisen har också fått utfärda förbud mot att befinna sig i delar av populära stadsdelen Islands Brygge. 

Men redan på söndagsmorgonen var de första böterna utdelade till personer som trotsat de nya riktlinjerna. 

”Vi är mycket synliga i området”, skriver polisen på Twitter. 

Det soliga och varma vädret lockar ut danskarna på gatorna och i parkerna. 

I torsdags berättade Kvällsposten om att danskarna verkar ha tröttnat på reglerna om att inte samlas fler än tio personer – parker var fulla med tusentals av människor. Polisen fick gripa in vid flera tillfällen och nio personer tilldelades böter. 

”I takt med att solen lockade ut köpenhamnarna i våra gröna parker fick vi bråttom med att förhindra folk att samlas grupper större än 10 personer”, skrev Köpenhamnspolisen på Twitter. 

Men reglerna om att inte vara fler än tio verkar inte räcka för att folk ska hålla avstånd. På lördagen införde Köpenhamnspolisen uppehållsförbud på populära samlingsplatsen Islands Brygge vid hamnen, efter att för många folksamlingar skapats på platsen. 

Redan på söndagsmorgon hade dock flera brutit mot förbudet. En handfull personer fick böter – som är på 2 500 kronor. 

– Vi är mycket synliga i området och på andra ”hotspots”, säger vice polisinspektör Jesper Bangsgaard till BT. 

Öppnar gradvis 

Efter påsken har Danmark inlett en strategi om att gradvis öppna landert igen. Grundskoleelever har återvänt till sina skolor och i början av den här veckan öppnades frisörsalonger, körskolor, tatuerarstudios och andra verksamheter upp igen. 

I Danmark spekuleras det nu i om det är myndigheternas gradvisa öppning av landet som har skickat fel sorts signaler till befolkningen. 

Men Danmarks statsminister Mette Frederiksen uppmanar fortsatt danskarna att bekämpa smittan genom att hålla sig till restriktionerna och följa riktlinjerna från myndigheterna.

– Först och främst hänger allt på vårt uppförande och beteende. Oavsett vilka beslut vi fattar på Christiansborg med den här öppningen, så står det hela och faller på vår egna förmåga att hålla avstånd, sa hon nyligen till DR.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!