Polisen skärpte kontrollen vid gränserna med anledning av terrordåden i Norge. Vid påfarten till Öresundsbron stoppade polisen fordon i natt. Foto: Oscar Persson
Polisen skärpte kontrollen vid gränserna med anledning av terrordåden i Norge. Vid påfarten till Öresundsbron stoppade polisen fordon i natt. Foto: Oscar Persson

Kontrollen vid bron skärptes

Publicerad
Uppdaterad
Gränskontrollen vid Öresundsbron skärptes i natt.
Samtidigt höjde polisen tillsynen av norska generalkonsulatet i Malmö.
- Det är utresekontrollen vi har skärpt på direktiv av rikspolischefen, säger länsvakthavande Hans Nilsson vid Skånepolisen.
Polisen var i natt mycket förtegen om varför kontrollen av resande till Danmark skärptes.
- Det har fattats beslut om in­förande av gränskontroll i Malmö, Helsingborg och Trelleborg en­ligt utlänningsförordningen. Det är allt jag kan säga. I övrigt hänvisar jag till rikspolischefen Klas Friberg, säger Hans Nilsson.
Inte heller Säpo ville i natt inte närmare gå in på skälen bakom gränskontrollen.
- Det är inget som vi kan kommentera. Vi svarar inte på några frågor om det, säger Jan Thuresson, vakthavande kommissarie vid säkerhetspolisens kommunikationscentral i Stockholm.

"En rad åtgärder"

I ett pressmeddelande skriver Säpo att de noga följer händelseutvecklingen efter terrorattentatet i Oslo och har vidtagit en rad åtgärder.
Flera poliser i Skåne fick i natt beskedet att de var tvungna att arbeta övertid.
- Det går åt ett 20-tal poliser till utresekontrollen, säger länsvakthavande Hans Nilsson.

Skyddar konsulatet

Samtidigt skärptes säkerheten vid norska generalkonsulatet på Skeppsbron mittemot centralstationen i Malmö.
- Det handlar om ökad tillsyn och inte fast bevakning. Generalkonsulatet har semesterstängt just nu.
Hans Nilsson ville i natt inte säga om polisen skärpt bevakningen av andra anläggningar i Sydsverige med anledning av terrordåden i Norge.
- Det är inget jag uttalar mig om.
Per-Ola Ohlsson
Per-Ola Ohlsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag