Konstnären Ulrica Hydman Vallien är död

Folkkäre konstnären Ulrica Hydman Vallien har avlidit under onsdagskvällen.
Foto: RONNY JOHANSSON / IBL
Foto: PERNILLA WÄSTBERG / PERNILLA WÄSTBERG / EXPRESSEN
Om bara tre dagar skulle Ulrica Hydman Vallien ha fyllt 80 år.
Foto: THOMAS PERSSON / KVP
Foto: / KVP
Bertil Vallien och Ulrica Hydman Vallien 2009.
Foto: / EXPRESSEN / TT NYHETSBYRÅN
Ulrica Hydman Vallien tillsammans med sin make Bertil Vallien 1994.
Foto: LASSE SVENSSON
Foto: / TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Den folkkära konstnären Ulrica Hydman Vallien har avlidit. 

Under onsdagskvällen föll hon i sin make Bertil Valliens armar i deras hem och dog hastigt. 

– Det är så tragiskt, så ledsamt, säger Bertil Vallien. 

Ulrica Hydman Vallien är mest känd för sina dekorerade glas, med motiv av slingrande ormar, tulpaner och vargar.

Paret var hemma i sitt hem i Eriksmåla i Emmaboda kommun när Ulrica Hydman Vallien hastigt dog på onsdagskvällen. Bertil Vallien berättar:

– Som tur är var jag hemma. Plötsligt bara föll hon – i mina armar – och bara dog. Det var som att hon bara stängde av, berättar han. 

Trots intensiva insatser från räddningstjänsten gick det inte att rädda hennes liv. Bertil Vallien berättar att hon haft en förkylning och känt sig trött ett tag, men att det inte var någonting som indikerade att hon var sjuk. 

"Det gick så fort. Livet är grymt", säger Bertil Vallien om sin hustrus död.
Foto: / TT NYHETSBYRÅN

– Det är ofattbart. Det är så tragiskt, så ledsamt. Det gick så fort. Livet är grymt, säger han. 

Ulrica Hydman Vallien är en av Sveriges mest kända glaskonstnärer. Hon gick på Konstfack i Stockholm mellan 1958 och 1962  där hon läste keramik och glas. Hennes lärare på skolan var bland annat Stig Lindberg. 

Vid Konstfack träffade hon även sin blivande make Bertil Vallien som hon gifte sig med i september 1963. 

Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP

Ulrica Hydman Vallien började som keramiker

Ulrica Hydman Vallien började som keramiker men sina största framgångar som konstnär har hon vunnit som glasformgivare. 1972 debuterade hon som glaskonstnär. 

På Kosta Bodas hemsida beskriver hon själv sin konststil:

”Lust, energi och passion, jag älskar och hatar på samma gång. Jag är både bråkig och engagerad. I glaset är allt möjligt. Det är omedelbart, intensivt, krävande och aldrig lagom. Jag målar och berättar både på och genom det transparenta glaset. Utan vare sig regler eller ramar, styrd av min känsla och instinkt.”


LÄS MER: Här är Ulrica Hydman Valliens verk


Ulrica Hydman Vallien är en av de 50 konstnärer runtom i världen som har utsmyckat British Airways flygflotta, bland annat flygplansstjärtar, servetter, porslin, biljetter och brevpapper.

– Hon hade ett bildspråk som är få konstnärer förunnade, ett förhållande till duken. Om hon så gjorde en vas för Kosta Boda eller dekorerade stjärtfenan på Boeing 747 för British Airways hade hon ett så tydligt språk som hon behållit, säger Bertil Vallien.  


Foto: / NATIONALMUSEUM

Ulrica Hydman Vallien var aktiv konstnär hela vägen fram till sin död. Nu satsade hon på måleriet och skulle snart ställa ut sina verk på utställningar på Vida konsthall på Öland och Konsthallen i Piteå. 

– Hon jobbade så glatt nu för hon hade precis hittat ett nytt uttryckssätt. Vi har båda fått lyckan att vara pigga och friska trots att vi är så gamla. Ulrika jobbade med liv och lust med två nya utställningar och tyckte det skulle bli jättekul, vilket gör det hela ännu mer ofattbart att hon är borta, säger Bertil Vallien. 

Bertil Vallien och Ulrica Hydman Vallien 2009.
Foto: / EXPRESSEN / TT NYHETSBYRÅN

Han beskriver sin fru som en generös och varm person. Tillsammans har de två söner och sex barnbarn.

– Hon var en flockledare. Familjen var verkligen centrum. Hon höll koll på alla barnbarn och barn. Det ser man i hennes konst, allting handlar om kärleksfulla förhållanden men också svartsjuka och drama inom familjen. Det är ett tema hon jobbat med hela tiden. 

– Hon var oförskämt ärlig och rättfram. Skapade många ovänner genom att alltid säga precis det hon tyckte. Det roliga är att jag pratade precis med vår son Markus om att många av hennes ovänner blev hennes bästa vänner. Det var Ulrika i ett nötskal: Hon kunde vara så okonventionellt rätt fram att folk kände sig förnärmade trots att hon sa sanningen, men för det mesta förstod de att det här är en tjej som säger vad hon tycker och det resulterade i en respekt för henne. 

Skulle ha 80-årsfest

På lördag, den 24 mars skulle Ulrika fyllt 80 år. Hon och familjen hade planerat ett stort firande. 

– Vi har bokat in hela klanen på Kosta Boda Art hotell där vi skulle ha ett fantastiskt firande av henne. Vi kommer att genomföra den middagen i hennes ära och får chansen att träffas allihopa under sorgligare omständigheter, säger Bertil Vallien och avslutar: 

– Det är en otrolig förlust för oss alla. 

Humor och värme

Kulturjournalisten Ulrika Knutsson säger att Hydman Vallien har betytt mycket för att människor har fått in konsten i vardagen.

– Bokstavligen fått in konsten i köket och i bokhyllan. Och de har kunnat använda hennes konst för att uttrycka känslor och framför allt livsglädje, säger Ulrika Knutsson och fortsätter:

– Jag tycker personligen att det här är mycket tråkigt därför att Ulrica Hydman Vallien måste i stort sett ha dött i steget. Hon var ju fortfarande verksam. Sorgligt är detta.

Knutsson beskriver Hydman Valliens konst som varm och humoristisk.

– Hon började med sitt glada glas med blommor och prinsessor med mycket humor i. Att driva med saker lite lagom började hon med redan på 60 talet.

Hydman Vallien och hennes man Bertil Vallien har varit otroligt betydelsefulla för glasindustrin överlag i Sverige, menar Ulrika Knutsson.

– De höll liv i glasindustrin i Småland minst 15 år längre än vad som skulle ha varit fallet utan dem.

Har du något föremål av Ulrica Hydman Vallien hemma?

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!