Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Konstnären Louise skapar ett torn – av vitt rostbröd

Konstverket är mer än en och en halv meter högt och har en omkrets på fem meter. Det består helt och hållet av skivat rostbröd – nästan 12 000 skivor.
Louise Waite ställer ut ett torn av bröd på Wanås Konst.Foto: JENS CHRISTIAN
Tornet består av nästan 12 000 skivor vitt formbröd.Foto: JENS CHRISTIAN
Utställningen på Wanås Konst pågår till den 1 november.Foto: JENS CHRISTIAN

I Wanås konsthall står ett runt torn. 

Konstverket är mer än en och en halv meter högt och har en omkrets på fem meter.

Det består helt och hållet av skivat rostbröd – nästan 12 000 skivor.

– Det är otroligt spännande att se hur brödet beter sig, säger konstnären Louise Waite. 

När vi pratar med Louise arbetar hon med de sista detaljerna inför lördagens vernissage på Wanås Konst.

– Bygget blev färdigt i går så nu fixar vi med ljuset och putsar golv, säger hon.

Det som under de senaste dagarna vuxit upp i skulpturparkens konsthall är ett högt torn. Det är 1,5 meter högt och det är byggt enbart i färdigköpt rostbröd. 

Förberedelserna har pågått länge. 

– Jag har provbyggt mycket. Tillbringade sommaren med att testa olika sorters bröd, det är otroligt spännande att se hur brödet beter sig. 

Louise provbyggde under sommaren för att hitta rätt bröd att använda till tornet.Foto: JENS CHRISTIAN
Bröd och deg är återkommande material i Louise arbete. Men tidigare har hon bakat brödet själv.Foto: JENS CHRISTIAN

Louise är uppväxt på Österlen i Skåne men bor nu i Norrköping. Det var när hon gick sin konstutbildning i Brighton som hon började fundera på brödet som konstnärligt material. 

– Även om det är två olika material så ligger det väldigt nära leran som skulpturalt material. 

Sedan dess har bröd och deg varit återkommande material i Louise arbete. Hon har tidigare använt sig av egna degar och egenbakat bröd, men den här gången är det industribakat rostbröd som gäller. 

– Vitt bröd bär på mycket historia och är kopplat till samhället på olika sätt. Jag som halvengelsk tycker det är väldigt spännande med traditionen kring just det brödet. 

Ingen risk för mögel

För att bygga tornet i konsthallen på Wanås konst har Louise använt 320 förpackningar med 37 brödskivor i var påse. Totalt nästan 12 000 skivor.

– Det kommer från samma tillverkare. Inköpt av mig som vilket konstmaterial som helst. Först tänkte jag spontant att alla bröd skulle se likadant ut. Men man ser små skillnader i jäsprocesser och att ugnarna kanske fungerat lite olika. Vissa av skivorna är lite mer bakade än andra. 

Det har gett brödtornet ett väldigt levande utseende. Vissa jämför det med tegel. Andra tycker att det ser ut om en stor korg. Men ett är säkert, efter utställningen kommer det att rivas. 

– Det blir väldigt tillfälliga verk för bröd har en viss livslängd, men det är också en spännande aspekt av materialet. 

Många blir fascinerade när de ser tornet som är 1,60 meter högt och fem meter i omkrets.Foto: JENS CHRISTIAN
Louise är uppvuxen på Österlen men bor nu i Norrköping. Hon har en kandidatexamen i Fine Art Critical Practice från University of Brighton.Foto: JENS CHRISTIAN

Utställningen pågår fram till 1 november, men det ska inte finnas någon risk för att tornet börjar mögla. 

– Vi håller på att torka ut det och har i gång värmefläktar. Mina tester visar att så länge bröden får ligga fria och ha luft omkring sig kommer inte möglet. 

– Men bröd är ett autonomt material, det beter sig alltid lite som det själv vill. Även om man försöker kontrollera processen gör det som det vill. Och det är spännande att låta det göra det och se vad som kommer ut av det. 

Verket heter ”The Folly” vilket har två betydelser i det engelska språket. Det refererar dels till en brist på sunt förnuft och dåraktighet, dels till kostsamma prydnadsbyggnader utan praktiskt syfte. 

– Jag har tagit fasta på dårskapen. Det blir ju lite dårskap det här, säger Louise. 

Hur kommer det tas emot?

– Vi har haft några grupper som har tjuvkikat på processen och det har varit mycket fniss och skoj. Många blir fascinerade och ställer sig frågan ”vad är det där för någonting egentligen?”. 

"The Folly" på Wanås konst

Konstnären: Louise Waite är 32 år gammal, uppväxt i skånska Ravlunda men bor nu i Norrköping. 

Hon har en kandidatexamen i Fine Art Critical Practice BA (Hons) från University of Brighton tillsammans med en yrkesexamen som kulturprojektledare från Kulturverkstan i Göteborg. Hon har tidigare haft soloutställningar på bland annat Röstånga Konsthall (2018) och Galleri Box (Göteborg, 2020) och deltagit i grupputställningar bland annat på Fiskars Village Biennale (Finland, 2019) och Kristianstad Konsthall (2017). 

Wanås Konst: Producerar och förmedlar konst som utmanar och förändrar synen på samhället, utomhus i landskapet runt Wanås i Skåne. Förutom den permanenta samlingen, visas omfattande tillfälliga utställningar utom- och inomhus, med tillhörande program med visningar, konstnärssamtal och workshops. 

Utställningsperiod: 17 oktober till 1 november på Wanås Konst som ligger vid Wanås slott. Under vernissagedagen (klockan 15) hålls ett samtal mellan Louise Waite och professor Solfrid Söderlind.

Kul för barn: Under höstlovet, 24 oktober till 1 november, ges barn möjlighet att baka egna skulpturer. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!