Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Konstnären Lars Vilks och två poliser döda i trafikolycka i Markaryd

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Konstnären Lars Vilks och två poliser omkom i den svåra olyckan i Markaryd.
Foto: CARSTEN BUNDGAARD / AP/ TT
Lars Vilks blev 75 år.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Olyckan inträffade på E4 i höjd med Markaryd.
Foto: Jens Christian
Lars Vilks och de två poliserna avled i trafikolyckan efter att bilen de färdades i kommit över på fel sida vajerräcket och kraschat med en lastbil.
Foto: Jens Christian
Lars Vilks.
Foto: MAJA SUSLIN / TT / TT NYHETSBYRÅN
Regionpolischef Carina Persson för region Syd och Stefan Sinteus, regional kommenderingschef på en pressträff dagen efter dödskraschen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stamatios Mpakertzakis.
Foto: Privat
1 / 8

Konstnären Lars Vilks, 75, har dött i en frontalkrock med en lastbil utanför Markaryd.

Han var skyddspersonen som färdades tillsammans med två poliser – som också omkom i kraschen när bilen kom över på andra sidan ett mitträcke. 

Polisen utreder om olyckan kan bero på en däckexplosion. 

– Däremot finns det inget i nuläget som talar för att det skulle vara någon form av attentat, säger Stefan Sintéus, chef för regionala utredningsenheten som ansvarar för personskyddet i polisregion Syd.

Lars Vilks är död

Det var vid halv fyra på söndagseftermiddagen som polisfordonet som Lars Vilks färdades i av oklar anledning kom över på fel sida vägbanan. Smällen blev massiv och fordonen fattade eld.

Inledningsvis beskrevs den ena omkomna som skyddsperson – men på söndagskvällen kunde Expressen berätta att det rörde sig om den kände konstnären Lars Vilks. 

I bilen satt också två poliser. Alla tre omkom i den svåra olyckan. 

I lastbilen färdades en 45-årig man. Han kunde efter räddningsarbete skickas med ambulanshelikopter till sjukhus med allvarliga skador.

Såg bilen – var ”mos”

Stamatios Mpakertzakis körde på motorvägen när olyckan inträffade. Han upplevde plötsligt hur alla runtomkring honom började tvärnita på motorvägen.

– Sen såg jag hur det började ryka från bilarna, så jag sprang ut. Det var kaos. Väl framme försökte jag bistå brandkåren, men då hade de redan kommit. Jag försökte bana en väg på motorvägen för räddningsfordon att komma fram, berättar han. 

– Folk satt som chockade i sina bilar. 

Stamatios Mpakertzakis berättar att lastbilen som var inblandad i olyckan hade glidit över och blockerade ett helt körfält på den sida av vägen som olyckan inträffade. 

– Det var inte särskilt kul att se, jag såg vårdpersonalen göra livsuppehållande insatser. Personbilen var bara mos.

– Men jag vill ge en stor eloge till räddningstjänsten, polis och ambulans, som var väldigt snabbt på plats. De gjorde ett otroligt arbete. 

John Karlsson, 42 hörde olyckan och sprang för att titta vad som hänt.
Foto: JENS CHRISTIAN

Vittnet John: ”Mycket obehagligt” 

John Karlsson, 42, bor bara några hundra meter olycksplatsen.

Han var hemma på gården när han hörde en hög smäll.

– Jag hörde pang, och ett högt brak. Sedan ett krasande. Det small högt, det lät som kriget.

John Karlsson kastade sig i bilen och ställde sig på bron som går över E4:an. Han kom till platsen bara minuter efter kollisionen.

– Jag såg direkt att det var allvarligt. Det brann inte så mycket i början men det blev snabbt mer.

Flera personer försökte hjälpa redan innan räddningstjänsten kom till platsen, enligt John Karlsson.

– Några börja spruta med brandsläckare som jag uppfattade det. Det var kanske andra lastbilschaufförer.

– Det var mycket obehagligt. Hemskt det som har hänt, säger John Karlsson.


Fotograf Jens Christian rapporterar från platsen: ”Allvarlig olycka”
Polisfordonet har enligt Expressens uppgifter kommit över i det mötande körfältet och hamnat under en lastbil. Där har den kilats fast och fattat eld.
Foto: Läsarfilm

Lars Vilks hade varit på ett besök i Stockholmtrakten där han lämnade över en tavla till vännen Stina Dabrowski och hennes make Kjell Dabrowski. 

– Han var här i går, säger hon till Expressen. 

– Det var en ovanligt mysig middag. Lars humor och värme kom fram, som alltid. Han hade ett så befriande sätt att möta all jävelskap som drabbade honom, utvecklar Stina Dabrowski för DN.

Lars Vilks var en av Sveriges mest kontroversiella konstnärer. Hans mest kända verk är den självutropade staten Ladonien, Nimis – som blivit en populär turistattraktion i Kullabergs naturreservat – samt rondellhunden och karikatyren av Muhammed. 

Utreds av särskilda åklagarkammaren

Eftersom poliser var inblandade i dödsolyckan kommer den att utredas av en åklagare vid särskilda åklagarkammaren. 

Stefan Sintéus, chef för regionala utredningsenheten som ansvarar för personskyddet i polisregion Syd, bekräftar på måndagen att polisfordonet kommit över på andra vägbanan. 

– En livvaktsbil väger 4,5 ton och är extremt tungt i sitt framförande. Det skulle kunna förklara att man kan köra igenom ett vajerräcke, säger han. 

Sintéus säger att man utreder om det finns något yttre påverkan som kan förklara olyckan – men att det i nuläget inte finns något som talar för att ”så skulle vara fallet”. 

Polisen tittar bland annat på om det kan ha varit en däckexplosion, då man hittat däckrester.

– Om det skulle kunna vara en form av däckexplosion så får vi titta på det och det är det den forensiska utredningen får visa, säger Sintéus. 

”Kom fram precis efter att det hänt” 

Polisen säger att man genomfört ett första förhör med lastbilschauffören. Man utreder vållande till annans död och mord, vilket är rutin, säger Stefan Sintéus. Ingen är delgiven misstanke om brott. 

– Det är en formalitet som vi gör av den här typen av utredningar för att öppna våra verktygslådor, förklarar han.

Flera förhör har gjorts, men brottsmisstankarna har inte stärkts efter det. Noa leder mordutredningen. 

Enligt Expressens uppgifter färdades polisbilen i hög hastighet. Fordonet kom över i det mötande körfältet och hamnade där under lastbilen. 

Efter bilen körde en efterföljande polisbil. Förarna i den bilen ska dock inte ha sett själva olyckan.

– Det var ett normalt arbetssätt, sedan exakt hur långt bakom de låg precis vid kollisionen är en uppgift som inte jag har, säger Carina Persson, regionpolischef i region syd.

Bilen kilades fast och fattade eld. Vittnesuppgifter från platsen berättar att bilen förstördes i den våldsamma krocken. 

Nu arbetar polisen med att få en klar bild av händelseförloppet och under utredningen kan det bli aktuellt att samla in kameramaterial i området. I nuläget kan polisen inte kommentera bilens hastighet.


Karin Olsson: ”Han offrade ett normalt liv”

Efter Lars Vilks tecknade profeten Muhammed som rondellhund 2007 skulle hela hans liv komma att förändras. Expressens kulturchef Karin Olsson sammanfattar ett konstnärsliv kantat av dödshot och säkerhetsåtgärder.
Polisen om utredningsåtgärderna kring kollegerna och Lars Vilks död.

Lars Vilks liv under dödshot – tvingades leva med ständigt beskydd

Muhammedkarikatyrerna gjorde Lars Vilks internationellt känd – men också till en måltavla för militanta islamister. Här är berättelsen om den kontroversielle konstnären som levde under dödshot.
Expressens Lars-Olof Strömberg rapporterar från olycksplatsen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!