Konstfärdig af Ugglas

En smal konst. Verket heter "Snälla, snälla" och är en del av Caroline af Ugglas utställningsturné som går under namnet "Självporträtt".
Foto: Ronny Johannesson

MALMÖ. Ett centralt motiv i Caroline af Ugglas konst är den röda clownnäsan.

- Alla har vi sådana näsor, den står för rollen vi spelar, och den som inte har fattat det kan inte ens ta av sin, proklamerar hon glatt.

Nu ställer den populära körledaren och sångerskan ut sina verk i Malmö.

I många år var Caroline af Ugglas artisten som gick sin egen väg så upproriskt att inte många hängde med. Sen kom "Snälla, snälla" och alla hjärtan smälte.

Blotta tanken på succén i Melodifestivalen får henne att le stort.

- Ja, det var fantastiskt, säger hon med en liten suck.

Musiken håller förvisso fortfarande ett rejält tag om henne. Men konsten, eller allra helst hennes måleri mixat med foto inom samma ram, har funnits med sedan tonårstiden.

"Antidepressiv konst"

- Jag sålde en tavla till en teckningslärare när jag gick i skolan, han tyckte den var så fin, berättar hon när hon traskar runt bland alla verken som ännu inte kommit upp på väggarna i Galleri Rönnquist & Rönnquist.

För den elektrifierade personlighet Caroline af Ugglas enligt egen utsago har, har bildkonsten haft en positiv inverkan.

- Jag brukar kalla det för antidepressiv konst, förklarar hon och menar att den också ska vara det för betraktaren.

Hon minns med en rysning de tavlor hon gjorde i bildlig mening i unga år.

Utställningen i Malmö omfattar ett 25-tal konstverk i olja med underliggande foto och ett antal tryck i upplagor om 50 ex. Hennes kompositioner har ett tydligt språk och rör sig inom både det surrealistiska djupet och den verkliga ytligheten. Utan jämförelse i dignitet förflyttas onekligen tankarna till den franske mästaren Magritte, vars plommonstop i så fall skulle kunna vara Caroline af Ugglas näsor.

Hon blir aningen generad över parallellen, vill inte framhäva sin person.

- Vet bara att jag haft ett ackumulerat behov att ta fram allt detta, säger hon och ler.

I år är hon en av utställarna på Liljevalchs vårsalong i Stockholm, ett event som lockat konstnärer i snart hundra år. Juryn har valt två av Carolines bilder.

- Jag är glad att jag kommit loss, och tacksam, säger hon och sträcker på sig.

Caroline af Ugglas, 39

Bor: Lantligt norr om Stockholm

Familj: Man och två barn

Gör : Konstnär, sångerska och körledare.

Mest känd för: "Snälla, snälla" som gav henne en andraplats i Melodivestivalfinalen 2009. Dessutom upphovsmakare till tv-succén "Körslaget".

Aktuell med: Ställer ut sin konst på galleri i Malmö.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!