Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Könskorrigerad fick nej – rösten för mörk

En person i Malmö som korrigerat sitt kön stoppades av banken SEB från att genomföra ett ärende per telefon.

Uppringaren hade kvinnligt namn och personnummer – men rösten var för mörk för en kvinna, tyckte personalen.

Kunden stämde banken men har nu förlorat i rätten.

I början av sommaren förra året ringde kvinnan till banken SEB. Hon hade varit företagskund i nästan tio år och ville nu göra en privat utlandsbetalning.

Banken SEB sa nej till kvinnan när hon ville göra en transaktion med sin telefonbank. Rösten lät för mörk för en kvinna, tyckte personalen.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Malmö tingsrätt håller med banken – SEB har vidtagit en lämplig säkerhetsåtgärd, heter det.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Hos SEB är telefonbanken en tjänst som sägs vara ”precis som på ditt vanliga bankkontor – det enda du behöver är mobilt bank-ID”.

Kvinnan ringde för att genomföra betalningen, uppgav sitt namn och personnummer och legitimerade sig med mobilt bank-ID. Men bankens medarbetare sa ändå nej.

Rösten stämde inte

”Bankens medarbetare bedömde att (kvinnans) röst inte stämde överens med hennes kvinnliga personnummer”, skriver Malmö tingsrätt som har hanterat målet.

Kvinnan uppmanades att i stället komma till sitt bankkontor för att utföra ärendet.

Hon kände sig diskriminerad på grund av att hon korrigerat sin könstillhörighet och fick hjälp av organisationen Malmö mot Diskriminering (MmD) att stämma banken.

Hon krävde 20 000 kronor i ersättning för kränkningen.

Bara en säkerhetsåtgärd

Banken har hela tiden hävdat att det inte har handlat om diskriminering – bara om en säkerhetsåtgärd som inte endast drabbar personer med korrigerad könstillhörighet.

Liknande problem med kundens röst kan uppstå om en person i telefon låter mycket yngre eller äldre än sin faktiska ålder. Syftet med kontrollen är att undvika bedrägerier.

Förfarandet är ”ett led i att motverka obehöriga transaktioner där bedragare lyckas komma över en kunds mobila bank-ID, vilket är vanligt förekommande”, enligt SEB.

Banken hade gjort rätt

Malmö tingsrätt beslutade på onsdagen att banken hade gjort rätt som stoppade transaktionen med den motiveringen.

”Förfaringssättet är uppenbart lämpligt eftersom det förhindrar bedrägerier i situationer där det finns en konkret indikation på att en person försöker genomföra transaktioner på en annan persons konto”, skriver rätten i sin dom.

”Tingsrättens bedömning är alltså att SEB tillämpat ett till synes neutralt förfaringssätt som missgynnat (kvinnan) på grund av hennes kön, men att förfaringssättet har ett berättigat syfte.”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!