Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Konkurs drabbar flera skånska mc-företag

Satsade fem miljoner. "Jag, min fru och min bror har satsat fem miljoner kronor i Mc-huset", säger delägaren Peter Peterson.

MALMÖ. Krisen i mc-branschen blir allt djupare. Bara den här veckan har fem mc-företag i landet, varav två i Skåne, gått i konkurs.

Senaste offret är Mc-huset i Malmö, ett av Sveriges äldsta mc-företag som i veckan gick i konkurs med 10 miljoner kronor i skulder. De tre ägarna förlorar själva fem miljoner på smällen.

- Det känns bedrövligt. Det kom som en chock för oss när banken i början av veckan sade upp våra krediter och därmed tvingade oss att lämna in en konkursansökan, säger en ledsen Peter Peterson, delägare som tillsammans med hustru Monika och brodern Mikael drivit företaget sedan 2006.

Mc-huset grundades redan 1966 av legendariske, numera framlidne mc-profilen Olof Jardenberg. Bengt Bülow på Ackordscentralen i Malmö har nu utsetts till konkursförvaltare och i varje fall en månad framöver kommer Mc-huset att drivas vidare.

Totalt jobbar 12 personer på Mc-huset och de har lön genom den statliga lönegarantin fyra månader framåt.

- Det som knäckt oss är en kombination av faktorer. Dels den finansiella osäkerheten, folk vågar inte köpa mc, dels den omfattande konkurrensen från nätet och från butikerna Handelsboden och Biltema som båda nischat in sig med lågprisprodukter, påpekar Peter.

Hoppas någon tar över

Nästan samtidigt med Mc-husets konkurs har även Triumph-center i Landskrona, med förre kommundirektören Peter Billqvist som ägare, också försatts i konkurs. Den butiken stänger den 30 augusti medan Mc-husets personal hoppas på att någon ny köpare tar över konkursboet och drivet företaget vidare.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!