Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Konferensen TEDx
kommer till Malmö i vår

TEDx hålls på Moriska paviljongen 6 majFoto: RONNY JOHANNESSON
Alqumit Alhamad ser fram emot att föreläsa på TEDxFoto: Privat
Under veckan la Alqumit Alhamad upp en bild på sin Instagram och uttryckte sin glädje över det påskrivna kontraktet. Foto: Privat

I maj kommer konferensen TEDx till Malmö för första gången på sex år.

En av föreläsarna är den syriske konstnären och HBTQ-aktivisten Alqumit Alhamad.

– Det är höjdpunkten i mitt liv och på mitt hårda arbete. 

Det var sex år sedan konferensen, som kallats en av världens främsta, hölls i Malmö. Det skriver Sydsvenskan om på måndagen.

TED är en global organisation som grundades i USA år 1984 med syfte att sätta igång diskussioner och sprida goda ideér.

Har gästats av Hans Rosling

De har ordnat konferenser med en rad framstående forskare och experter genom åren, bland annat nyligen bortgångna Hans Rosling. Nu kommer alltså den lokala upplagan av konferensen, TEDx till Malmö den 6 maj.

Organisationen skriver på sin hemsida att de ser fram emot återkomsten till Malmö, som kommer ta plats i Moriska paviljongen i Folkets park och ha plats för 100 personer. 

En av talarna är den syriska konstnären och HBTQ-aktivisten Alqumit Alhamad. 

Han flydde krigets Syrien och kom till Sverige för ett år sedan. 

Drömt om att få berätta sin historia

Som konstnär, flykting och HBTQ-aktivist är han van vid att berätta sin historia. Han är ambassadör för RFSL i Sverige. När TEDx kommer till Malmö är han en av de inbjudna att hålla en föreläsning.

– Det känns jättebra. Som barn ville jag alltid att min röst skulle höras, berätta min historia. Att vara på Ted och på den plattformen är fantastiskt, säger Alqumit Alhamad. 

På Facebook och Instagram har Alqumit Alhamad konton som han regelbundet uppdaterar med sitt politiska engagemang och sin konst. Dessutom har han berättat sin berättelse, bland annat på ett seminarium på Panora. Han tror att hans öppenhet är en stor anledning till varför han har blivit tillfrågad att tala.

Alqumit Alhamad planerar att prata om konst och sexualitet med fokus på krigets effekter. 

– Jag är en konstnär som levt i krig i fem år, förtryckt av IS. Dessutom är jag gay och lyckades fly. Jag kan kan inspirera folk. 

Alqumit Alhamad är även aktuell med en konstutställning som visas på Skurups bibliotek i april.

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.