Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Konditorn Amanda möter fördomar som företagare

Amanda Nielsen. Foto: Privat.

Amanda Nielsen och hennes man äger var sin halva av Nielsens bageri och konditori i Hylte, men hon upplever ofta att leverantörer hellre vänder sig till hennes man. Nu vill hon starta möten för unga kvinnor som vill starta företag. 

– Vi vill peppa unga kvinnor att våga bli företagare, säger Amanda.

I augusti 2018 tog Amanda Nielsen och hennes sambo Hampus Nilsson över Brännöbagarns kafé och bageri i halländska Hylte, som då bytte namn till Nielsens bageri och konditori. 

De äger båda lika mycket av företaget, men trots det upplever Amanda att hon ofta behandlas annorlunda än sin man i arbetslivet, något som Hallandsposten var först att berätta om. 

– Det händer ofta att leverantörer ber att få prata med min man trots att jag är tydlig med att jag äger företaget lika mycket. Om jag då säger att han inte är här men att jag också kan fatta besluten, så ber de ändå att få ringa tillbaka, säger Amanda.

Amanda arbetar mer i konditoriet än sin man och är därför ofta bättre lämpad att fatta olika beslut, berättar hon. Att inte bli tagen på allvar gör henne frustrerad. 

– Visst känns det jobbigt, men framför allt blir jag irriterad. Vi borde ha kommit längre än så här. 

 

Amanda Nielsen på jobbet. Foto: Privat.

Vill stötta unga kvinnliga företagare 

Amanda Nielsen berättar att de kvinnliga företagarna i Hylte hjälps åt att stötta varandra. 

– Vi kan prata med varandra om motgångarna vi möter. På internationella kvinnodagen hade vi en fika med kvinnliga företagare, och då pratade vi om att vi borde starta en mötesgrupp för unga kvinnor som vill starta eget i Hylte. 

Än så länge är planerna lösa och ingenting är bestämt, men Amanda hoppas mötena ska kunna motivera kvinnor som vill starta eget företag att ta steget. 

– Vi vill peppa yngre kvinnor att våga vara egenföretagare, många kvinnor backar nog tyvärr. 

Amanda Nielsen berättar att hon önskar att något sådant funnits när hon själv startade sitt företag. 

– Jag önskar att jag hade kunnat få den guidningen och tryggheten från andra kvinnor. Det kan vara svårt att prata med män om företagande, eftersom att de inte har samma förståelse för hur man som kvinna blir bemött när man driver eget företag.