Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kompositören snopen över "kön-låt"-kritiken

Johan Holmström är musikern bakom den virala Snoppen och Snippan-sången och musiken i Candy Crush Soda Saga.
Foto: Tomas Leprince
Det blev tittarstorm när SVT:s barnprogram Bacillakuten postade en video till sången om snoppen och snippan, något låtens upphovsman Johan Holmström inte var beredd på.
Foto: SVT
Johan Holmström är även mannen bakom Malmö FF:s hymn och inmarschlåt.
Foto: Ronny Johannesson

Han är kompositören bakom musiken i Candy Crush. Men han har också skrivit den uppmärksammade SVT-sången Snoppen och Snippan.

Johan Holmström tar inte åt sig av den negativa kritiken av barnsången.

– Den är tramsig, speciellt eftersom det handlar om en barnsång.

Förra sommaren skrev Johan Holmström musiken till SVT:s nya säsong av barnprogrammet Bacillakuten. Det blev totalt tolv låtar, en till varje temaavsnitt. Redaktionen på Bacillakuten tyckte just sången om snoppen och snippan var kul, gjorde en musikvideo och postade den på sin hemsida innan programmet var sänt.

Johan Holmström var inte beredd på den tittarstorm som drog fram.

– Tanken var att skapa en busig och lätt sång om könen. Jag gick inte djupare än så. Det handlar ingenting om sexuallitet.

Han tycker det är tramsigt att en låt som skojar om könsorganen kan uppröra så mycket.

– Jag tar inte åt mig ett dugg, det är en väldigt kort barnsång. Om vi ska plocka isär varje låt på det här sättet finns det många låtar som inte borde blivit skrivna, säger han.

Snoppen och Snippan gjorde succé på internet. Nu jobbar skivbolaget på att få låten släppt på musiktjänsten Spotify.

– Den kommer upp med några dansremixer i så fall. Det är inte jag som kommer mixa dem, så det är spännande vad resultatet blir!

Jobbar på spelföretag i Malmö

På vardagarna sitter Johan Holmström som musiker på spelföretaget King i Malmö. Där har han bland annat komponerat musiken till det populära spelet Candy Crush Saga.


– Jag hade mer eller mindre skrivit klart musiken när vi sa att vi gör det på riktigt i stället.

På riktigt betydde den legendariska Abbey Road-studion. Samt London Symphony Orchestra, samma orkester som framför musiken i både Harry Potter och Sagan om ringen-filmerna.

– Det blev att arrangera 67 musiker. Otroligt mycket jobb men det var en helt makalös upplevelse! Det är ju Beatles studio, så det var fantastiskt kul!

Musiken i mobilspel låter ofta som en hel orkester, men det vanliga är att den är skapad i en dator.

– Att arbeta med musiker av den här magnituden är förstås dyrt, så det är kul att vi satsar på bra ljud, säger Johan Holmström.

Skrev MFF-hymnen

För nio år sedan tyckte Johan Holmström att Malmö FF behövde en ny hymn och inmarschlåt.

– Jag pratade med Nisse Hellberg, från Wilmer X och sa att jag hade en del idéer. Det visade sig att han fått en förfrågan, men inte kände för det. Det blev jag som fick göra det i stället.

Johan Holmström fick en del kriterier att följa. Bland annat skulle den vara långsam och gå lätt att sjunga med i. MFF ville ha något som liknade de hyllningsballader som Italienska lag har. Det var viktigt att få med sig fansen. I supporterforum på internet fick han uppslag till texten.

– Man sticker ut hakan om man tar på sig en sån där grej. Lite som när man gör en sång om snoppar och snippor.

Candy crush på Konserthuset

På torsdag klockan 19:00 håller Malmö symfoniorkester konserten "Joystick" med enbart spelmusik. I andra akten får publiken chansen att uppleva Johan Holmströms spelmusik live.

Johan Holmström

Ålder: 42.

Bor: Klagshamn.

Familj: Fru och två barn.

Aktuell: Musikern till den uppmärksammade sången om snoppen och snippan för SVT:s barnprogram "Bacillakuten".