Mette Fischer är en hängiven medlem i Citypolarna.se. Christian Altenius och Johan Bäckström startade forumet för drygt ett år sedan. När Waseen Baloch flyttade till Sverige blev Citypolarna.se ett sätt att få snurr på det sociala livet. Foto: Lena Philipson
Mette Fischer är en hängiven medlem i Citypolarna.se. Christian Altenius och Johan Bäckström startade forumet för drygt ett år sedan. När Waseen Baloch flyttade till Sverige blev Citypolarna.se ett sätt att få snurr på det sociala livet. Foto: Lena Philipson

Kompiskalas till tusen

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ. Christian Altenius och Johan Bäckström har över tusen polare. Bokstavligen.
För drygt ett år sedan startade de hemsidan citypolarna.se och i slutet av augusti registrerade sig medlem 1 000. Tidningen City bjöd polarna på tårta för att fira. Kalaset blev aktivitet nummer tusen i Malmö.
Christian och Johan ser fortfarande lite lätt chockade ut över utvecklingen av deras hemsida. Utöver de 1 000 medlemmarna i Malmö finns över 2 500 medlemmar i resten av landet.
– Vi har ingen aning om hur de hittade oss, säger Christian.
Det finns många forum på internet som har växt sig stora de senaste åren. Men citypolarna vill inte bli jämförda.
– Vi är ett socialt nätverk till skillnad från de antisociala som Facebook. De låser in folk vid datorn, vi vill få ut dem och träffa varandra, säger Christian.

Aktiviteter i fokus

Till skillnad från andra hemsidor fokuserar citypolarna inte heller på medlemmarna och hur många vänner de har, utan på aktiviteterna som alla är välkomna till. I kalendern ryms allt från konsertbesök och Friskis och Svettis till kräftskiva och naturutflykter.
– Just nu är minigolf stort. Och frisbeegolf, säger Johan Bäckström.
Nätverket har också vuxit bortom bara aktiviteter. Med diskussionsforum och kunskapsbank kan medlemmarna stötta varandra på många sätt. Ensamstående föräldrar utbyter tips. Någon behöver hjälp med bilen och söker en citypolare med motorkunskaper. En annan berättar om rättsliga problem och får genast svar av en citypolare som är jurist.
– Det här har blivit mycket mer än en kul grej. Folk har verkligen hjälp av varandra. Det är ett nytt sätt att interagera socialt, säger Christian.

***


Mette och Waseen fastnade direkt

Mette Fischer gick med i Citypolarna i våras och Waseen Baloch för bara några veckor sedan. De är redan fast.
– Jag är inne varje dag. Man måste hålla koll på
debatten, och på aktiviteter längre fram, säger Mette.

Det sociala lossnade

Mette gick med när allt fler i bekantskapskretsen började bli uppslukade av familjeliv och karriärer. Waseen kommer från Storbritannien och jobbar på Sony Ericsson sedan i december förra året. Han har haft svårt att få svenska vänner, och det sociala livet lossnade inte förrän en arbetskamrat tipsade honom om Citypolarna. Nu är hans favoritaktivitet att spela Trivial Pursuit, TP, på tyska.

Perfekt för nya i stan

Waseen har förutom Storbritannien och Sverige bott i Tyskland och Canada. Han har aldrig hört talas om något som liknar Citypolarna.
– För folk som jag som är nya i stan är det här perfekt, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag