Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Kan sätta in väktare – för turister

Enligt Folkhälsomyndigheten ska man följa restriktionerna även om man har testat positivt för antikroppar.
Bild från Lyckesand på norra Öland där det har varit problem med trängseln på stränderna.
Foto: Läsarbild
Kroglivet innebär försämring i svenskarnas efterlevnad av restriktionerna.
Foto: COLOURBOX / COLOURBOX.COM MAXPPP

Unga är sämre på att hålla avstånd och äldre vistas i allt för stor omfattning bland folksamlingar.

På Öland sätts väktare in för att hålla isär besökare.

– Folk är på semester och då är det som att de är på semester från corona också, säger Christina Karlberg, kommunikationschef för länsstyrelsen i Kalmar.

19 av Sveriges 21 länsstyrelser har tagit fram lägesbilder för hur rekommendationer och riktlinjer kopplat till covid-19 följs runtom i landet.

Resultatet är inte bra, och flera kommuner har identifierat allvarliga brister – speciellt under kvällstid och i samband med alkoholförtäring, enligt sammanställningen över situationen förra veckan.

Problemen finns även vid badplatser och på stränder, restauranger och matbutiker. Borgholm och Mörbylånga på Öland lyfts fram som två exempel där det har varit en besvärlig situation när det kommer till efterlevnaden av restriktionerna.

”Unga följer inte rekommendationerna”

Vidare larmar många kommuner om att människor i alla åldersgrupper visar upp en ”trötthet” när det kommer till att hålla avstånd och följa rekommendationer. 

”Personer i åldern 70+ vistas i allt för stor omfattning vid platser där människor samlas och unga följer inte rekommendationerna i samma utsträckning som andra åldersgrupper”, skriver Länsstyrelserna i sin sammanställning.

Länsstyrelsernas lägesbild har rapporterats till regeringskansliet.

Tidigare har det rapporterats om trängseln på Lyckesand på norra Öland, vilket ledde till att länsstyrelsen i Kalmar gick ut med en varning. Trots att det har gått en vecka sedan dess har inte mycket blivit bättre, menar Christina Karlberg, kommunikationschef för länsstyrelsen i Kalmar.

– Det har framför allt varit problem på den allmänna ytan, gågatan till exempel, där det varit väldig trängsel. Nu börjar det komma in även i butikerna, där det är väldigt mycket folk. Restaurangerna sköter sig hyfsat men när kunder stoppas samlas de i stället nära varandra utanför, säger hon.

Kan sätta in väktare

I Kalmar län har nio av tolv kommuner larmat om problem med trängseln. Det har gjort att man i Borgholm sätter in väktare i staden mellan onsdag och lördag klockan 16–23 för att hålla isär folk.

– Det har inte blivit mycket bättre. Kommunerna säger att det är lika mycket folk som det har varit tidigare, säger Christina Karlberg.

Vet ni om det är mest turister eller bofasta som inte följer riktlinjerna?

– Det är turister. Vi får väldigt mycket signaler från bofasta som inte vågar sig ut och handla på bland annat norra Öland. Det vi försöker göra är att informera om att det framför allt är det egna ansvaret som gäller.

”Det är väntat”

Även i Västra Götaland har länsstyrelsen fått in rapporter från kommuner som ger en bild av att rekommendationerna inte följs.

– Det är svårare att upprätthålla distansen när man är ledig och vill ha roligt, säger Anna Maria Feldt, vid länsstyrelsen Västra Götaland.

Vidare menar Anna Maria Feldt att det blir extra mycket problem på kvällstid när många beger sig ut på restauranger och barer och dricker alkohol.

– Det är väntat att det ibland är svårt. Vissa delar ligger på verksamhetsutövaren att det finns förutsättningar att följa riktlinjer men det är lika mycket upp till var och en att se till att man håller avstånd.

Lugnt i Stockholm

Stockholm har tidigare varit hårt drabbat av coronaviruset. Däremot har man i nuläget inte fått in några akuta rapporter om att riktlinjerna inte följs.

– Vi upplever att alla gör så gott de kan, säger Frida Henriksson, kommunikatör vid länsstyrelsen i Stockholm.

Hon fortsätter:

– Men det är väderberoende och folk vill vara ute mer när det är fint väder så just nu är det ganska lugnt.

TV: Kritiken mot turisterna i Båstad

”De borde hålla sig borta”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!