Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kommunens webbkamera visar Marinens verksamhet

Ville visa vackra Karlskrona – men samtidigt får tittarna se Marinens aktiviteter. Foto: Visit Karlskrona

Karlskrona kommuns webbkamera visar skärgården för turister – men samtidigt lägger man ut bilder på Marinens aktiviteter, skriver BLT.

"Olämpligt", menar försvaret.

– Rikets säkerhet går naturligtvis först, säger turistchefen Terje Pedersen.

Webbkameran är placerad på Bryggareberget i Karlskrona med syftet att turister och andra intresserade ska kunna följa livet i den blekingska skärgården.

Som bonus får man se Marinens aktiviteter i hamnen, skriver BLT.

"Dålig upplösning"

Och säkerhetsavdelningen hos Marinen tycker att kommunens webbkamera är olämplig.

– Bilderna är i dålig upplösning, men jag tycker ändå att det är onödigt av kommunen att ha den där. Vi har redan tidigare påpekat för kommunen att det är olämpligt, säger Patrik Lindgren, handläggare på säkerhetsavdelningen på Marinbasen i Karlskrona, till BLT.

Patrik Lindgren, Marinen: "Olämpligt"

Visserligen kan vem som helst se rörelserna på plats, erkänner han, "men det är ändå olämpligt att det ligger ute på nätet".

Karlskrona kommun undersöker möjligheten att sätta upp fler kamerir, säger turistchefen Terje Pedersen. Foto: Kommunen

Men turistchefen Terje Pedersen säger till Kvällsposten att kameran kommer att vara kvar.

– Vi har haft den upp i sju–åtta år och aldrig hört något Försvarsmakten om att det skulle vara fel. Är det så att vi får synpunkter så får vi fundera på att flytta den. Rikets säkerhet går naturligtvis först, säger han. 

Kommunen vill sätta upp ännu fler kameror

De reaktioner som kommunen har fått är positiva, uppfattar han.

– Vi satte upp kameror för att vi ville sprida budskapet med de vackra vyerna. Och det är väldigt uppskattat, både av utflyttade karlskroniter och andra. Vi kikar på fler platser, men det är ju väldigt reglerat var man kan sätta upp dem, säger Terje Pedersen.

Säkerhetsläget har ändrats de senaste åren, erkänner han. Samtidigt är informationen som går att nå via Visit Karlskrona begränsad.

– Bilderna har inte särskilt hög upplösning, och man kan inte zooma in, så det är inte så särskilt mycket man egentligen ser, säger Terje Pedersen.