Kommunens svar
till Yaras föräldrar

"Jag hade önskat att föräldrarna hade fått beskedet på ett värdigt sätt", säger Ulla Nelson, kommunikationschef i Karlskronas kommun.
Foto: Anna Sunesson / Tt

– Varför fick vi besked om vår dotter Yaras död via Facebook och inte av polisen?

– Varför skyddade svenska myndigheter inte vår dotter?

Den mördade åttaåringens mor och far i Gaza är förtvivlade och kräver svar.

Både Karlskrona kommuns kommunikationschef Ulla Nelson och Blekingepolisens informationschef Lotta Hansson lider med föräldrarna.

Här försöker de svara dem.

Sociala myndigheterna i Karlskrona fick larm om att Yara for illa, ändå hände ingenting.

När Expressen läser upp Yaras pappas frågor, säger kommunikationschefen Ulla Nelson:

– Självklart förstår jag att det är en chock för föräldrarna och det är olyckligt att de har fått dödsbeskedet via Facebook. Jag hade önskat att föräldrarna hade fått beskedet på ett värdigt sätt. Jag förstår att det är förfärligt för dem.

– Jag förstår självklart att alla dessa frågor finns hos flickans biologiska föräldrar. Sedan måste jag säga, att det inte är kommunen som kan svara på alla frågor som pappan ställer i artikeln. Det är till exempel polisens sak att underrätta familjen om ett dödsfall, det är inte kommunens sak eftersom det är en polisiär uppgift. Det finns många delar i ärendet – det finns till exempel ett tingsrättsbeslut om vårdnaden av flickan.

– De svar som vi ska ge ska vi naturligtvis redovisa i Expressen. Det är svårt för de sociala myndigheterna att svara på lördagskvällen, men jag lovar att under söndagen försöka svara på frågorna.

"Komplicerat land"

Lotta Hansson vid Blekingepolisen säger att polisen gjort allt vad man kunnat för att spåra Yaras föräldrar.

– Varför de fick besked via Facebook kan jag inte svara på, det var någon utomstående som förmedlade beskedet. Det är inget som polisen kan kontrollera eller skydda familjen från.

– Varför det tog två dagar tills vi nådde föräldrarna beror på att det var en komplicerad situation i ett komplicerat land. Vi arbetade på två fronter, dels via enheten för polisens internationella arbete vid Rikskriminalpolisen, dels har vi haft två man vid polisen i Blekinge som har arbetat med saken. Vi har tagit hjälp av svenska ambassaden och konsulatet. Vi har haft namnen, men att försöka lokalisera personer i ett så stort och komplicerat område tar sin tid.

"Ville inte lämna dödsbud över telefon"

– Vi fick fram telefonnumret till föräldrarna och lämnade det till polisen i Gaza, för att de skulle kunna lokalisera föräldrarna. Vi ville inte lämna ett dödsbud via telefon – det gör vi aldrig – utan vi ville att en representant för myndigheterna i Gaza skulle åka hem till föräldrarna och lämna dödsbudet. Det är det mest värdiga sättet. Det är beklagligt att det tog så lång tid, men jag kan försäkra att vi har gjort allt vi har kunnat göra för att nå föräldrarna.

Pappan frågar: varför skyddade inte polisen vårt barn trots tydliga varningssignaler?

– Ja, varför skyddade socialen inte barnen trots tidiga varningssignaler? Varför har de inte gjort mer? Varför har inte grannar kontaktat polisen? Varför har inte samhället gjort mer för att skydda flickan? Det finns inget svar på det, det finns inga förklaringar, det finns inga ursäkter. Det som har hänt är en fruktansvärd tragedi. Om någon av oss hade kunnat förhindra den är jag övertygad om att vi hade gjort det, säger Lotta Hansson.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!