Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunens svar: "Kastar inte ut några äldre från deras boende"

Foto: Privat
Gislaveds kommun beklagar att situationen med Göran har uppstått.Foto: Gislaveds kommun
Maria Gullberg Lorentsson, M, ordförande i Gislaveds kommuns socialnämnd, svarar på kriotiken.Foto: Gislaveds kommun

Efter rapporterna om 91-årige Görans situation svarar nu Gislaveds kommun genom att beklaga att situationen har uppstått – och peka på att Göran med största säkerhet kommer att få bo kvar.

"Jag har svårt att tro något annat än att Göran får bo kvar, där han bor i dag, om det är hans vilja och önskan", skriver Maria Gullberg Lorentsson, M, ordförande i Gislaveds kommuns socialnämnd i ett mejl till Kvällsposten.

Nu ska kommunen se över rutinerna så att fler slipper drabbas.

När hustrun Birgit, 88, gick bort fick Göran Klintmyr, 91, besked om att han inte längre fick bo kvar på äldreboendet han nyligen flyttat in på.

Orsaken: det var hustrun som beviljats det särskilda boendet, med maken Göran som medboende.

– Det är omänskligt att köra ut min far på det här sättet. Vi hade inte ens hunnit begrava mamma förrän pappa fick reda på att han var tvungen att flytta, berättade sonen Lars Klintmyr.

Väckt sympatier

Många reagerade starkt på den situation som Göran hamnade i. Och efter att bland annat Kvällsposten uppmärksammat fallet kommer nu svaret från Gislaveds kommun.

"Vi i Gislaveds kommun inte ”kastar ut några äldre från deras boende”", skriver socialnämndens ordförande Maria Gullberg Lorentsson i ett mejl till Kvällsposten.

I mejlet beklagar Maria Gullberg Lorentsson att det blivit felen i hanteringen av Görans fall.

Och hon menar att kommunen redan förra vecka upptäckte att något gått snett i fallet Göran.

"Fastän ingen gjort något formellt fel, så har det ändå blivit fel för Göran, vilket jag beklagar djupt", skriver Maria Gullberg Lorentsson.

Med största sannolikhet, menar Maria Gullberg Lorentsson, kommer Göran att kunna bo kvar om han vill.

"Vi har möte med socialnämnden i morgon (tisdag, reds.anm.) och jag kan inte, och ska inte, gå händelserna i förväg men jag har svårt att tro något annat än att Göran får bo kvar, där han bor i dag, om det är hans vilja och önskan."

Vidtar åtgärder

Hon poängterar även att man från kommunens sida kommer att vidta åtgärder för att situationer liknande den som drabbat Göran inte ska kunna uppstå i framtiden.

"Vi vill få till en översyn av gällande riktlinjer så att händelser som denna inte ska inträffa. Det finns i nuvarande riktlinjer situationer som kan uppstå som inte kunnat förutses. Dessa ”hål” vill vi nu täppa till. Ingen skall hamna i en situation som Görans. Vi är ledsna för att Göran har känt oro men jag vill skicka med att Göran och hans anhöriga inte behöver känna mer oro", skriver Maria Gullberg Lorentsson i sitt mejl till Kvällsposten.