Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat
Gislaveds kommun beklagar att situationen med Göran har uppstått. Foto: Gislaveds kommunGislaveds kommun beklagar att situationen med Göran har uppstått. Foto: Gislaveds kommun
Gislaveds kommun beklagar att situationen med Göran har uppstått. Foto: Gislaveds kommun
Maria Gullberg Lorentsson, M, ordförande i Gislaveds kommuns socialnämnd, svarar på kriotiken. Foto: Gislaveds kommunMaria Gullberg Lorentsson, M, ordförande i Gislaveds kommuns socialnämnd, svarar på kriotiken. Foto: Gislaveds kommun
Maria Gullberg Lorentsson, M, ordförande i Gislaveds kommuns socialnämnd, svarar på kriotiken. Foto: Gislaveds kommun

Kommunens svar: "Kastar inte ut några äldre från deras boende"

Publicerad

Efter rapporterna om 91-årige Görans situation svarar nu Gislaveds kommun genom att beklaga att situationen har uppstått – och peka på att Göran med största säkerhet kommer att få bo kvar.

"Jag har svårt att tro något annat än att Göran får bo kvar, där han bor i dag, om det är hans vilja och önskan", skriver Maria Gullberg Lorentsson, M, ordförande i Gislaveds kommuns socialnämnd i ett mejl till Kvällsposten.

Nu ska kommunen se över rutinerna så att fler slipper drabbas.

När hustrun Birgit, 88, gick bort fick Göran Klintmyr, 91, besked om att han inte längre fick bo kvar på äldreboendet han nyligen flyttat in på.

Orsaken: det var hustrun som beviljats det särskilda boendet, med maken Göran som medboende.

– Det är omänskligt att köra ut min far på det här sättet. Vi hade inte ens hunnit begrava mamma förrän pappa fick reda på att han var tvungen att flytta, berättade sonen Lars Klintmyr.

Väckt sympatier

Många reagerade starkt på den situation som Göran hamnade i. Och efter att bland annat Kvällsposten uppmärksammat fallet kommer nu svaret från Gislaveds kommun.

"Vi i Gislaveds kommun inte ”kastar ut några äldre från deras boende”", skriver socialnämndens ordförande Maria Gullberg Lorentsson i ett mejl till Kvällsposten.

I mejlet beklagar Maria Gullberg Lorentsson att det blivit felen i hanteringen av Görans fall.

Och hon menar att kommunen redan förra vecka upptäckte att något gått snett i fallet Göran.

"Fastän ingen gjort något formellt fel, så har det ändå blivit fel för Göran, vilket jag beklagar djupt", skriver Maria Gullberg Lorentsson.

Med största sannolikhet, menar Maria Gullberg Lorentsson, kommer Göran att kunna bo kvar om han vill.

"Vi har möte med socialnämnden i morgon (tisdag, reds.anm.) och jag kan inte, och ska inte, gå händelserna i förväg men jag har svårt att tro något annat än att Göran får bo kvar, där han bor i dag, om det är hans vilja och önskan."

Vidtar åtgärder

Hon poängterar även att man från kommunens sida kommer att vidta åtgärder för att situationer liknande den som drabbat Göran inte ska kunna uppstå i framtiden.

"Vi vill få till en översyn av gällande riktlinjer så att händelser som denna inte ska inträffa. Det finns i nuvarande riktlinjer situationer som kan uppstå som inte kunnat förutses. Dessa ”hål” vill vi nu täppa till. Ingen skall hamna i en situation som Görans. Vi är ledsna för att Göran har känt oro men jag vill skicka med att Göran och hans anhöriga inte behöver känna mer oro", skriver Maria Gullberg Lorentsson i sitt mejl till Kvällsposten.

Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag