Den välkända vd:n köpte upp den stora tomten i Tylösand för lite drygt tre år sedan. Bara en kort strandpromenad bort finns det pampiga lyxhotellet Hotel Tylösand, som ägs av den svenska musiklegendaren Per Gessle och företagsledaren Björn Nordstrand, som var chef för TV4 mellan 1992 och 1994.
Ett drygt år efter att vd:n köpt sin nya fastighet noterade grannar och personer i närområdet hur traktorer, grävmaskiner och byggarbetare rörde sig på mark som tillhör Halmstad kommun. Träd plöjdes ner och fraktades bort från området.
Till sist upptäckte en privatperson att det plötsligt gick att se havet från vd:ns stora tomt.

Fyra misstänkta gärningsmän
Det är också här åsikterna börjar spreta åt helt olika håll.
Halmstad kommun polisanmälde skogsskövlingen i oktober 2018 – med vd:n som brottsmisstänkt. Åtalet gör gällande att minst 302 träd skövlats olovligen på kommunens mark.
Enligt en oberoende trädkonsult kommer det kosta lite drygt 20 miljoner kronor att återskapa strandskogen.
Under tiden brottsutredningen har pågått har ytterligare tre personer blivit misstänkta för samma brott – grov skadegörelse. En av personerna har två gånger om fakturerat vd:n för ett rivningsprojekt i Tylösand.
– Det har varit en ganska lång utredning och det har varit svårt att ta reda på vem som har gjort vad, säger kammaråklagare Klas Lundgren.
– Det finns vittnen som har hört rivningarna och som har sett träd falla. Men det har inte gått att identifiera vem som höll i sågen. Men de här har bevisligen varit inblandade i trädfällningarna.
Höjer värdet med miljoner
Förutom Klas Lundgren leds utredningen även av kammaråklagare Sofia Corin.
I stämningsansökan konstateras att det skövlade området är ungefär 1 904 kvadratmeter stort. Syftet bakom skogsavhyvlingen ska varit att öka värdet på den egna fastigheten genom att låta havet träda fram bortom strandskogen, hävdar åklagarna.
I torsdags började rättegången mot de fyra personerna. Där redogjorde en auktoriserad fastighetsvärderare hur mycket tomtvärdet stigit tack vare den nytillkomna havsutsikten – mellan två och tre miljoner kronor.
Har gett flera förklaringar
Samtliga misstänkta nekar till brott och sedan 2018 har vd:n gett flera förklaringar till varför alla träd försvunnit.
I ett polisförhör från våren 2019 säger vd:n att han bara gjort av med döda träd och buskar som en tidigare ägare låtit ligga kvar på tomten.
– Egentligen har jag gjort snyggt efter den som tog ner. Så enkelt är det, säger vd:n under förhöret.
Men i en tidigare intervju med Hallandsposten säger vd:n att han i själva verket skapat en brandgata, något han fick tillstånd att göra av en vägförening.
Väl under torsdagens inledande rättegångsdag kom ytterligare en förklaring.
När vd:n köpte tomten ska det varit rejält nedskräpat i området, med glaskross, engångsgillar och dumpade möbler. Vd:n gav då en icke namngiven person i uppdrag att röja upp och göra snyggt.
– Att han sedan röjde alldeles för mycket kan inte min klient rå för, säger försvarsadvokat Lars Kruse, till Hallandsposten.
Men vd:n kommer inte berätta vem den icke-namngivna personen är.
Räknar med flera rättegångsdagar
Tidigare har Halmstad kommun krävt samtliga åtalade på de 20 miljoner kronor som det kommer kosta att återskapa strandskogen.
I samband med torsdagens rättegång kom däremot beskedet att kommunen bara kommer kräva pengar av vd:n.
Brottsmisstankarna kvarstår alltjämt mot samtliga.
Rättegången fortsätter på tisdag.
– Från början var det planerat för åtta rättegångsdagar. Men det är möjligt att det blir fler eftersom det kommit in ny bevisning, säger Klas Lundgren.
Kvällsposten har varit i kontakt med vd:n som hänvisar samtliga frågor till sin försvarsadvokat, som inte har gått att nå för en kommentar.