Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kommunens nya drag mot elsparkcyklar – vill ta betalt

Att elsparkcyklar ligger slänga på marken är ingen ovanlig syn i Malmö.
Foto: ADAM DAVER/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN
Lime är ett annat företag som hyr ut elsparkcyklar.
Foto: ADAM DAVER/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN
Nu vill kommunen ta betalt av företagen som hyr ut elsparkcyklar i Malmö.
Foto: TT NYHETSBYRÅN / FREDRIK SANDBERG

Elsparkcyklarna har på kort tid blivit en naturlig del av stadsbilden i Malmö.

Nu vill kommunen ändra lagen för att komma åt företagen.

– Vi kan inte låta privata företag ta över Malmös mark på det här sättet, säger Andreas Schönström (S), tekniska nämndens ordförande, till Sydsvenskan

Efter elsparkcykelföretagens intåg i de svenska storstäderna har många vittnat om hur fordonet ligger slänga på trottoarer, vägar och torg. Malmö kommun har tidigare uttalat sig om att elsparkcyklarna har varit ett problem i staden.

Likväl har fordonen blivit en naturlig del av stadsbilden – och i bara Malmö finns cirka 1500 stycken.

Vill ta betalt

Nu vill Malmö stad komma åt företagen som hyr ut elsparkcyklarna, enligt Sydsvenskan. 

– Vi har haft uppe frågan om elsparkcyklar på flera politiska möten, både informella och formella. Det som sker nu är att jag har bett tjänstemän titta på om vi kan få elsparkbolagen att betala för att de upplåter Malmöbornas mark. Vi kan inte låta privata företag ta över Malmös mark på det här sättet, säger Andreas Schönström till tidningen.

Ärendet om elsparkcyklarna ska upp på tekniska nämnden den 27 augusti, uppger Sydsvenskan. 

Andreas Schönström (S) vill nu att gatukontoret ska titta på ett sätt att få betalt från företagen för att de ska få bedriva sin verksamhet i Malmö.

- Jag menar att de ska betala, och ett sätt är att få dem att betala för särskilda elsparkcykelställ som placeras ut på olika håll i stan. Enbart där ska elsparkcyklarna få stå, säger han till Sydsvenskan.

Forslar bort elsparkcyklar

Så länge elsparkcyklarna i varit i Malmö har staden arbetat med att rensa upp på gator och torg. Det kommer man att fortsätta med.

– Kör man trafikfarligt är det en fråga för polisen, inte för oss. Däremot kan vi forsla bort de elsparkcyklar som blockerar framkomligheten, och det gör vi också kontinuerligt, säger Jesper Nordlund, cykelstrateg på gatukontoret, till Sydsvenskan. 


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!