Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kommunens måskamp – har förstört 600 ägg

Dagens tre största inrikesnyheter.
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGREN

Stora problem med störande måsar har fått Markaryds kommun att ta till drastiska åtgärder.

Hittills i år har skyddsjägare pickat 600 måsägg.

– Folk tror att vi skjuter måsarna, säger Johan Karlsson, miljö- och byggchef i Markaryds kommun till Smålänningen.

Invånarna i Markaryds kommun upplever stora problem med skränande fiskmåsar och andra sjöfåglar och de senaste åren har mängder med klagomål kommit in, skriver Smålänningen. 

En av invånarna som klagat till kommunen beskriver att situationen eskalerat de senaste två åren och att boende inte kan sova om nätterna. Framför allt är det kring Skärsjön som problemen är stora.

Under vintern och våren har kommun därför gått hårt mot fiskmåsarna. Innan häckningsperioden började har de bedrivit skyddsjakt – där 600 ägg har pickats i hela kommunen av skyddsjägare.

– Folk tror att vi skjuter måsarna men det gör vi inte. Vi pickar äggen. Förhoppningsvis så lär sig måsarna att det här är inget bra ställa att häcka på, säger John Karlsson till tidningen.

Solcellsdriven fågelskrämma

Platser har valts ut genom att kommunens miljö- och byggenhet har begett sig ut till platser som rapporterats som drabbade för att göra en bedömning. Det har sedan varit upp till nämnden att fatta beslut om skyddsjakt.

Skyddsjakten pågick mellan februari och april i år.

Samtidigt är problemen inte helt ur vägen och kommunen har fått flera klagomål, även denna sommarsäsong.

– Vi har varit hos länsstyrelsen och beskrivit vår situation. Att vi har en hel del sjöar i Markaryd och de förstår problemet, säger John Karlsson.

I klagomålen till kommunen har förslag lämnats om att be invånarna att inte mata sjöfåglar. Dessutom har kommunen ansökt till länsstyrelsen om att få använda en solcellsdriven fågelskrämma.