Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunens knep för att hålla ormarna borta

Här är morgonens nyheter från Sydsverige 10 juli
Mirja Ullvig berättar att det mest varit positiva reaktioner kring den nya muren som ska hålla ormarna borta.Foto: Privat
Ormmuren är 190 meter lång och 30 centimeter hög. Enligt huggormsforskaren kan ormarna inte ta sig över den.Foto: Privat
Sist huggormsforskaren Thomas Madsen var i Smygehuk hittade han 70 huggormshanar i området.Foto: OKÄND
Muren har en böjd kant som ska förhindra ormarna från att slingra sig över.Foto: Privat

Smygehuk har de senaste åren haft ovälkommet besök av närgångna huggormar.

Efter flertalet huggormsincidenter bestämde sig kommunen för att ta tag i problemet.

Nu ringlar sig en mur längs utkanten av badplatsen för att freda människor och ormar från varandra, vilket SVT var först att rapportera om. 

Smygehuk har haft en stor population av den fridlysta huggromen i flera hundra år. Så länge de har hållit sig på den östra sidan av naturområdet nere vid vattnet har de inte ställt till med några bekymmer.

De senaste åren har dock populationen vuxit och kommunen fick in många observationer att huggormarna spridit sig till det populära badområdet.

– Det blev möten mellan människor och huggorm som det inte ska vara och det har varit huggormar inne i lokaler. Nog för att de är spännande, men så nära ska de inte vara, säger Mirja Ullvig, kommunekolog på Trelleborgs kommun.

Mur blev lösning

Efter att ett antal personer anmält att de blivit bitna kände Trelleborgs kommun att de måste göra en insats. Med hjälp från forskaren Thomas Madsen beslutade kommunen att uppföra en mur mellan den östra och västra sidan av badområdet.

Stålmuren är 190 meter lång och 30 centimeter hög och är utformad så att ormarna inte ska klara av att ta sig över.

– Syftet är att hålla ormarna på sin sida så att människor och ormar är fredade från varandra, säger Mirja Ullvig.

Unik åtgärd

Ormmuren kan vara den enda i världen, men Mirja Ullvig sätter stor tilltro till reptilforskarens idé. 

Det är svårt att säga redan nu om muren faktiskt funkar. Efter förra sommarens torka verkar ormpopulationen ha krympt något och de ormar som visat sig har varit ovanligt taniga.

– Huggormsforskaren kommer följa upp projektet i två år framöver och se till att vi når målen. När han är här så lyfter han över alla ormar han hittar från västra till östra sidan, förklarar Mirja.

Kommunen har satsat drygt en halv miljon på projektet och hoppas på färre möten mellan människor och ormar.