Foto: AP / APFoto: AP / AP
 Foto: AP / AP

Kommunens byggsvek mot Astrid Lindgren

Publicerad

På 1970-talet gavs Astrid Lindgren ett löfte om att det inte skulle byggas i ett område som betydde mycket för författaren.

Nu är Vimmerby på väg att bryta löftet. 

Ärendet har gått så långt att Mark- och miljödomstolen i Växjö ska besluta vad som gäller.

I ett brev signerat av Astrid Lindgren från 1974 framgår det att Vimmerby kommun lovat att inte bygga i området Kohagen i Vimmerby. 

Marken, som betyder mycket för Astrid Lindgren, övertogs av Stiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärningar för att se till att bevara det öppna naturområdet.

Vill bryta löfte

Vimmerby kommun vill nu bryta löftet. Det handlar om en gata där det ska byggas två villatomter. 

Remsan blev klar i kommunens ägo och nu pågår en strid mellan Vimmerby kommun och de som bor i området. 

– Den remsan ingick i löftet också, det vet vi som pratat med Astrid Lindgren och två oberoende tjänstemän på den tiden som sa att det kommer aldrig bebyggas, säger en av grannarna, som överklagat kommunens beslut, till SVT Nyheter Småland

Kommunen: "Inget märkvärdigt"

Vimmerby kommun hävdar att de tagit hänsyn till Astrid Lindgrens önskan – men att marken där tomterna ska byggas inte är något märkvärdig. 

– Astrid Lindgren har sagt att hon vill att det ska bevaras som ett öppet område. Just de här två tomterna som är på ändan av en redan befintlig byggnation är inget märkvärdigt, säger Tomas Peterson (M) kommunalråd i Vimmerby, till SVT Nyheter Småland.

"Förhoppningsvis juridiskt fel"

Nu ska det juridiskt avgöras hur mycket värt ett löfte är värt – eller var gränsen för att bevara ett naturområde går. 

Ärendet ska upp i Mark- och miljödomstolen i Växjö.  

Bland de överklaganden som gjorts påpekar grannarna att löftet varit så väl förankrat i kommunen att det borde vara juridiskt fel att köra över Astrid Lindgren. 

– Kan man bryta ett löfte hursomhelst när det här har varit så väl förankrat i kommunen, undrar vi. Förhoppningen är att det är ett juridiskt fel att bryta det här löftet, för det är så känt i kommunen, säger grannen till SVT Nyheter Småland. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag