Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kommunens byggsvek mot Astrid Lindgren

Foto: AP / AP

På 1970-talet gavs Astrid Lindgren ett löfte om att det inte skulle byggas i ett område som betydde mycket för författaren.

Nu är Vimmerby på väg att bryta löftet. 

Ärendet har gått så långt att Mark- och miljödomstolen i Växjö ska besluta vad som gäller.

I ett brev signerat av Astrid Lindgren från 1974 framgår det att Vimmerby kommun lovat att inte bygga i området Kohagen i Vimmerby. 

Marken, som betyder mycket för Astrid Lindgren, övertogs av Stiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärningar för att se till att bevara det öppna naturområdet.

Vill bryta löfte

Vimmerby kommun vill nu bryta löftet. Det handlar om en gata där det ska byggas två villatomter. 

Remsan blev klar i kommunens ägo och nu pågår en strid mellan Vimmerby kommun och de som bor i området. 

– Den remsan ingick i löftet också, det vet vi som pratat med Astrid Lindgren och två oberoende tjänstemän på den tiden som sa att det kommer aldrig bebyggas, säger en av grannarna, som överklagat kommunens beslut, till SVT Nyheter Småland

Kommunen: "Inget märkvärdigt"

Vimmerby kommun hävdar att de tagit hänsyn till Astrid Lindgrens önskan – men att marken där tomterna ska byggas inte är något märkvärdig. 

– Astrid Lindgren har sagt att hon vill att det ska bevaras som ett öppet område. Just de här två tomterna som är på ändan av en redan befintlig byggnation är inget märkvärdigt, säger Tomas Peterson (M) kommunalråd i Vimmerby, till SVT Nyheter Småland.

"Förhoppningsvis juridiskt fel"

Nu ska det juridiskt avgöras hur mycket värt ett löfte är värt – eller var gränsen för att bevara ett naturområde går. 

Ärendet ska upp i Mark- och miljödomstolen i Växjö.  

Bland de överklaganden som gjorts påpekar grannarna att löftet varit så väl förankrat i kommunen att det borde vara juridiskt fel att köra över Astrid Lindgren. 

– Kan man bryta ett löfte hursomhelst när det här har varit så väl förankrat i kommunen, undrar vi. Förhoppningen är att det är ett juridiskt fel att bryta det här löftet, för det är så känt i kommunen, säger grannen till SVT Nyheter Småland. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!