Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gotland säger nej till ryska Nord Stream 2

Gotlands kommun säger nej till att hyra ut hamnen i Slite till Nord Stream 2.
Foto: Sören Andersson / TT NYHETSBYRÅN
Björn Jansson (S), regionstyrelsens ordförande på Gotland, Per-Ola Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Karlshamn, utrikesminister Margot Wallström (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) håller en pressträff på UD efter ett möte angående det ryska gasledningsprojektet Nord Stream 2.
Foto: Janerik Henriksson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Vad tycker du om att Slite hamn inte kommer att hyras ut till Nord Stream 2? Moa Ahlström, 18, jobbar på biograf, Roma: – Jag tycker att det är bra för säkerhetens skull. Jag tror att det skulle bli oroligare annars.
Foto: Gustav Svedquist
Vad tycker du om att Slite hamn inte kommer att hyras ut till Nord Stream 2? Ulf Palmenfelt, 69, professor emeritus etnologi, Visby: – Jag tycker att det är jättedåligt. Jag tycker att vi som bor runt Östersjön ska samverka och handla med varandra. jag tycker att det är väldigt dåligt att regeringen har fått regionen här på Gotland att tacka nej till det här.
Foto: Gustav Svedquist
Vad tycker du om att Slite hamn inte kommer att hyras ut till Nord Stream 2? Gunhild Ankre, 70, pensionär, Visby: – Jag tycker att det känns bra. Jag tycker att det känns tryggare med tanke på hur Ryssland har agerat på senare tid. Vi förlorar ju 50 miljoner och det är mycket pengar i Gotlands ekonomi, men man kan inte räkna in pengar man inte har fått.
Foto: Gustav Svedquist

Gotlands kommun säger nej till att hyra ut hamnen i Slite till naturgasledningen Nord Stream 2.

Även Karlshamns kommun vill att hamnbolaget fryser avtalet med det ryska gasbolaget.

– Tekniska nämnden kommer att säga nej till avtalet i morgon, säger regionrådet på Gotland Björn Jansson, S.

Avtalet med ryska Gazprom är sammanlagt värt 100 miljoner kronor.

Ska Sverige hyra ut hamnen i gotländska Slite och i Karlshamn i Blekinge till ryska gasbolaget Gazprom – som till huvuddelen ägs av ryska staten – eller inte?

På tisdagen hölls ett möte på UD mellan utrikesminister Margot Wallström, S, försvarsminister Peter Hultqvist, S, Gotlands regionråd, Björn Jansson, S och Karlshamns kommunalråd Per-Ola Mattsson, S.

Och på onsdagen stod det klart. Efter mötet med UD har Karlshamns kommun bett hamnbolaget att vänta med att skriva på avtalet med den holländska entreprenör som jobbar för det ryska gasbolaget.

Strax efter Karlshamns besked meddelade även Gotlands kommun att de säger nej till att hyra ut hamnen i Slite.

– Nu har kommunerna dragit de här slutsatserna och jag tycker att de är en naturlig konsekvens utifrån den information de har fått, säger statsminister Stefan Löfven till TT.

Per-Ola Mattsson menade att man efter mötet fått uppgifter från regeringen som man inte hade tidigare och vill därför frysa läget för att gå igenom den nya informationen.

– Vi ber att vänta med att skriva på så att vi får lite rådrum, säger Per-Ola Mattsson.

Vi går inte emot regeringen

Björn Jansson har under onsdagen haft möte med regionstyrelsen på Gotland där han informerat partierna om tisdagens möte med regeringen. Partierna har entydigt landat i att säga nej till att hyra ut Slite hamn till gasbolaget Gazprom.

Förvarsminister Peter Hultqvist.
Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN

– Har regeringen gjort en sådan tydlig bedömning är det svårt för oss att säga nej till det. Alla var väl införstådda och insåg hur läget ser ut, säger Björn Jansson.

Regionstyrelsen har inte fattat något formellt beslut, det görs under torsdagen i tekniska nämnden.

– Vi har fått en förfrågan om att upplåta Slite hamn och det har vi tittat på i tekniska nämnden. Vi har inte tittat på något gällande säkerhetspolitiken, det har vi överlåtit nationellt till regeringen, säger Tommy Gardell, S, är ordförande för tekniska nämnden.

Enligt honom fick man en förfrågan för ett år sedan. Under tiden som har gått sedan dess har man arbetat med att ta fram avtalet parallellt med att den säkerhetspolitiska bedömningen har gjorts.

"Regeringen har varit tydliga"

Simon Härenstam, M, ledamot i regionfullmäktige på Gotland är positiv till Gotlands nej till att hyra ut hamnen.

– Vi har under lång tid varit helt emot att hyra ut hamnen i Slite och försökt driva det både på nationell och på regional nivå. Vi är glada att majoriteten nått samma slutsats som vi, att man inte ska hyra ut hamnen i Slite, säger han.

Han får stöd av Eva Nypelius, C, regionråd i opposition som också är nöjd med Gotlands nej.

– Jag tycker att det är positiv att regeringen till slut var så tydlig i sitt ställningstagande. Det handlar om säkerhetspolitik och försvarspolitik. Då finns det inget annat beslut som region Gotland kan fatta än att säga nej till förfrågan från Nord Stream, säger Eva Nypelius och fortsätter:

Cecilia Schelin Seidegård, landshövding på Gotland, menar att hon har full förståelse för beslutet. Hon säger:

– Vi har hela tiden påpekat att säkerhetsläget är annorlunda nu och vi har ställt oss bakom den bedömning som försvaret har gjort sedan tidigare så för oss är det här ingenting konstigt, det överensstämmer med den åsikt vi har haft hela tiden.

Men alla är inte lika positiva till region Gotlands nej. Mait Juhlin är vd på utvecklingsbolaget i Slite.

– Kommunen har valt att följa regeringens beslut och det är klart att det inte är lätt att sticka upp mot det. jag tror att det är bättre att samarbete, man måste samarbeta även om man inte tycker att Ryssland är den bästa samarbetspartnern. Vi jobbar ju för att vi ska ha en fri handel, säger hon.

Kostar 100 miljoner

Meningen var ursprungligen att ett avtal skulle tecknas i denna eller i nästa vecka.

Per-Ola Mattsson, kommunstyrelsens ordförande i Karlshamn, kan inte gå in på vilken information det är som ligger bakom beslutet att frysa avtalet mer än att det rör sig om säkerhetspolitiska aspekter.

– Vi kommer att ha en ny överläggning med regeringen i januari.

Avtalet med det ryska gasbolagets holländska entreprenör skulle innebära att rör till bygget får förvaras i hamnen för vidare transport ut till byggarbetsplatsen. Enligt avtalet är det dock anställda i hamnen som ska hantera rören och se till att de lastas ombord på fartyg för vidare transport till sjöss.

Avtalet uppges vara värt 100 miljoner kronor på tre år. En betydande affär med tanke på att hamnen omsätter 145 miljoner kronor om året, enligt hamnens vd Mats Olsson.

– Visst är det kännbart. Det är en väldigt stor affär, säger Mats Olsson.

Vd:n konstaterar att han har styrelsebeslut på att underteckna avtalet. Men eftersom Karlshamns kommun är ägare av hamnen så förändrar det läget väsentligt.

– Kommer det ut ett beslut från våra ägare till styrelsen då måste de ju följa det.

Lars O Grönstedt, Nord Stream 2 projektets rådgivare i Sverige, är kritisk till regeringens hantering.

Grönstedt berättar för TT att han under en längre tid försökt att få kontakt med försvarsdepartementet för att beskriva vad Nord Stream vill göra.

– Man har inte tid att tala med Nord Stream. Jag är förvånad över att det här beskedet kommer utan hänvisning till någonting mer än den väldigt diffusa formuleringen "det säkerhetspolitiska läget". Hade man kunnat säga någonting mer hade vi antagligen kunnat göra någonting åt det, säger Lars O Grönstedt.

Försvarsutskottets ordförande Allan Widman, L, välkomnar beskeden:

– Det framstår som uppenbart att regeringen sent omsider valde den enda praktiska lösningen ut ur det här dilemmat. Man gav kommunerna ”an offer they can’t refuse”.

Samtidigt vill Widman att regeringen skyndar på utredningen om hur man kan undvika liknande situationer i framtiden.

– Men vi behöver nu se över den lagstiftning, som gäller att kunna ingripa på försvars och säkerhetspolitiska grunder i det kommunala.

LEDARE: Snabba vändningar i Karlshamn

Består av två ledningar

Gasledningen Nord Stream, som egentligen består av två ledningar, går genom Östersjön från Viborg i Ryssland till Lubmin i Tyskland och togs i drift 2011 och 2012. Ledningarna kan transportera 55 miljarder kubikmeter gas om året.

Nord Stream 2 innebär ytterligare två ledningar och är tänkt att läggas parallellt med tidigare ledningar och ska öka kapaciteten till 110 miljarder kubikmeter gas.

EU-ledare från åtta länder har protesterat till EU-kommissionen på ännu en rysk gasledning. Det innebär risker för energitillgången i Central- och Östeuropa, anser de.

Nord Stream 2

Nord Streams huvudägare är ryska Gazprom som i sin tur ägs av ryska staten.

Gasledningen Nord Stream består egentligen av två ledningar och genom Östersjön från Viborg i Ryssland till Lubmin i Tyskland. Ledningen Nord Stream 1 togs i drift 2011 och 2012 och kan transportera 55 miljarder kubikmeter gas om året.

De svenska hamnarna som berörs är Slite hamn på Gotland och Karlshamn i Blekinge.

Förfrågan från Nord Stream om att upplåta Slite hamn på Gotland kom för ungefär ett år sedan, enligt tekniska nämnden på Gotland.

Sedan dess har det dels pågått ett arbete med att ta fram ett avtal och dels gjorts en säkerhetspolitisk bedömning.

Nord Stream 2 består av ytterligare två ledningar och är tänkt att läggas parallellt med tidigare ledningar och ska öka kapaciteten till 110 miljarder kubikmeter gas.

ÖB har uttalat sig kritiskt om att låta Nord Stream hyra hamnar i Karlshamn och Slite för projektet.

Nu säger även regeringen att det skulle få försvarspolitiskt negativa följder och under tisdagen hölls ett möte mellan de berörda kommunerna och regeringen.

På onsdagen kom beskedet om att Slite backar ur, Karlshamn har inte lämnat något definitivt besked.

EU-ledare från åtta länder har protesterat till EU-kommissionen över planerna på ännu en rysk gasledning. Det innebär risker för energitillgången i Central- och Östeuropa, anser de.

De åtta länderna är Polen, Ungern, Tjeckien, Slovakien, Rumänien, Estland, Lettland och Litauen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!