Kommunen tvärvänder – lovar utreda nakenbadet

Cecilia Bladh in Zito (SD) lovar nu att kommunen ska utreda nakenbadet.
Foto: JENS CHRISTIAN

Efter den hårda kritiken och kraven från opposition och fack: Hörby kommun kommer att tillsätta en utredning av nakenbadet på chefsdagarna.

– Det är bra att anmälan har kommit in. Nu har vi något att gå på, säger kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito (SD) till Skånska Dagbladet.

I förra veckan avslöjades att två kommunchefer klädde av sig nakna och kastade sig i en pool där flera andra kommunanställda redan befann sig. En av cheferna anklagas också för att ha kommit med sexuella inviter och metoo-skämt som upplevts som olämpliga.

Kommundirektören Lena Stenudd Mårtensson har bekräftat olämpligt uppträdande, men har sagt att det bara var en chef som badade naken. Hon har förklarat att det handlat om bristande omdöme och att en ursäkt gjort att saken för kommunens del är utagerad och att ingen utredning var att vänta.

– Man måste kunna förlåta, sade hon till SVT Nyheter Skåne.

Anmäldes av fack och opposition

På torsdagen krävde sju politiska partier och sex fackförbund att att händelserna ska utredas. Facken lämnade in en så kallad 66A-anmälan och oppositionen ställde sig bakom en gemensam motion, där de skriver: ”Vi begär en förklaring till varför såväl det politiska styret som kommundirektören väljer att vara så undfallande i frågan och inte aktivt tar tag i de övertramp som har skett”. Kommunen tvärvände och utlovar nu en utredning.

– Det är svårt att utreda på vad som står i tidningsartiklar. Vi kan inte bara gå på rykten, säger Cecilia Bladh in Zito (SD) till Skånska Dagbladet.

Utredningen ska nu sättas igång så snart som möjligt, när man har utsett någon som ska sköta utredningen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!