Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunen stoppar skolbarnens badlek

Badhuset i Trelleborg.Foto: Trelleborgs kommun/Oliver Lazarevski
Sexårige Rais drunknade under idrottslektionen i bassängen.Foto: JENS CHRISTIAN

Även skolorna i Trelleborgs kommun pausar all badverksamhet efter den tragiska dödsolyckan i grannkommunen Vellinge.

I fortsättningen kommer ingen badverksamhet med skolbarnen att ske överhuvudtaget.

– Bad är lite mer tjo och tjim. Vi vill få bort detta, säger Sofia Henderup Larsson, utbildningschef för grundskola och grundsärskola i Trelleborgs kommun, till Trelleborgs Allehanda.

Det var i tisdags som den tragiska drunkningsolyckan inträffade vid Tångvallaskolan i Falsterbo.

Personalen hade på skolterminens andra dag tagit med sig 40-talet barn från årskurs ett till det intilliggande friluftsbadet för en timmes badaktiviteter.

För att övervaka eleverna fanns tre HLR-utbildade pedagoger.

Men något gick fruktansvärt snett och sexårige Rais, som inte var simkunnig, drunknade i bassängen.

Enligt flera uppgifter ska det ha varit ett annat barn som upptäckte sexåringen på bassängbotten. Baddjupet ska ha varit 1.40 djupt i stora delar av bassängen.

Flera utredningar

Efter händelsen stoppades allt bad i kommunal regi i Vellinge kommun. Samtidigt inleddes tre olika utredningar kring händelsen.

En av dem är en polisutredning som rubricerats misstänkt arbetsmiljöbrott. Det stod också tidigt klart att kommunens rutiner gick på tvärs mot de rekommendationer som både MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Svenska Livräddningssällskapet, har när det gäller badaktiviteter i skolans regi.

Där rekommenderas att att det ska vara en vuxen per fem simkunniga barn och en vuxen per tre icke simkunniga barn. 

Men den matematiken borde det ha varit tiotalet vuxna som övervakade den aktuella badaktiviteten i Falsterbo, enligt Livräddningssällskapets säkerhetschef Göran Bertilsson.

Ser över rutiner

Efter händelsen har flera kommuner börjat se över sina badrutiner i skolverksamheten. Trelleborgs kommun har meddelat att att simundervisning stoppats under minst en vecka.

– Det är så hemskt, det som har hänt. Håret reser sig på armarna, säger Sofia Henderup Larsson, utbildningschef för grundskola och grundsärskola i Trelleborgs kommun till Trelleborgs Allehanda. 

I nästa vecka kommer all skolpersonal som deltar i simundervisning att delta i en extrainsatt utbildning i livräddning och hjärt- och lungräddning. Utbildningen sker i Badhuset i Trelleborg.

Sofia Henderup Larsson uppskattar att det handlar om mellan 45 och 60 personer. Personalen kommer också att utbildas en gång om året, inte som tidigare bara vart tredje år.

Inga badaktiviteter

Skolorna i Trelleborg säger i fortsättningen också helt nej till rena badaktiviteter. Det enda som tillåts ske i vatten blir ren simundervisning.

 – Detta gör vi för att vara säkra på att det sker på ett säkert sätt. Bad är lite mer tjo och tjim. Vi vill ta bort det under detta läsåret för att kunna fokusera på säkerheten, säger Sofia Larsson Henderup till tidningen.

Inte heller i Trelleborg har det funnits regler för hur stora barngrupperna kan vara vid bad. Nu uppger man att allt ska bli tydligt reglerat.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!