Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunen plastbantar – ser över sina matlådor

Människor producerar runt 300 miljoner ton plast varje år. Åtta miljoner ton når haven varje år.Foto: SHUTTERSTOCK
Arkivbild.Foto: Shutterstock / Shutterstock

Matlådor är i fokus när Laholms kommun ska minska på sin platsanvändning.

Försöket är en del i länsstyrelsens pilotprojekt ”plastoff”.

– Vi tittar på vad det finns för möjligheter till att få till en produkt med mindre plast i, kanske till och med helt utan, säger Andreas Albjär, kökschef på Smedjebackens äldreboende, till Hallandsposten.

Vare år hamnar ungefär åtta miljoner ton plast hamnar i haven varje år, enligt ngefär åtta miljoner ton plast hamnar i haven varje år, enligt WWF.

Länsstyrelsen i Halland minska risken för att plast hamnar i naturen, minska klimatpåverkan och minska avfallen med pilotprojektet ”plastoff”.

Måltidsverksamheten i Laholm var en av dem som ansökte om att delta.

– Vi har matdistribution till de äldre och där har vi mycket plast, har Leena Lindeberg, måltidschef i Laholms kommun, tidigare sagt till Hallandsposten.

Måltidsenheten tillagar och levererar 220 portioner mat varje dag. De räknar med att det slängs över 4 000 plastförpackningar varje vecka.

Tittar på alternativ

Leena Lindeberg säger att enheten redan försökt plastsanera på egen hand. De har också fått synpunkter på den stora mängden plats från de äldre.

Nu kommer matdistributionslådorna inom äldreomsorgen och användningen av plastfilm ses över som en del av ”plastoff”.

– Vi tittar på vad det finns för möjligheter till att få till en produkt med mindre plast i, kanske till och med helt utan, säger Andreas Albjär till Hallandsposten.

Tanken är att produkten ska bytas ut helt, eller att användningen minskar med med 30 procent utan att det blir någon negativ påverkan, enligt projektbeskrivningen.

Projektet avslutas till december.