Kommunen: Ligg lågt, familjen flyttar nog

Yaras pappa Mohammed Alnajjar satt med på åhörarplats när den externa utredningen kring hans dotters död presenterades under måndagen. "Om vi hade fått vetat någonting av det här tidigare så hade vi tagit hem henne direkt", säger han till Kvällsposten.
Foto: Foto:Sanna Dolck/Kvp Scanpixcode

Karlskrona kommun fick i går svidande kritik för hur man hanterade fallet med åttaåriga Yara.

Men den externa utredningen visar brister även i andra ärenden.

När skolpersonal hörde av sig till socialtjänsten angående en annan familj fick man bara svaret "Ligg lite lågt, familjen flyttar nog snart till en annan kommun."

Det avslöjar BLT Sydöstran i dag.

I går uppdagades en rad brister i hur Karlskrona kommun hanterade fallet med åttaåriga Yara. Kommunens externa utredning, som har gjorts av konsulten Ann-Christine Petersson, visar att det finns en utbredd okunskap om anmälningsplikten bland skolpersonalen. Även om många uttryckte oro för Yaras situation och försökte närma sig familjen så gjordes ingen formell anmälan till socialtjänsten.

"Ligg lite lågt, familjen flyttar nog snart"

Men enligt Ann-Christine Petersson fanns det andra stora brister i kommunikationen mellan skola och socialtjänst. När en lärare kontaktade socialtjänsten angående en annan familj ska personen bara ha fått svaret: "Ligg lite lågt, familjen flyttar nog snart till en annan kommun." Vid ett annat tillfälle ska en annan lärare som ville göra en anmälan fått svaret: "Det är inte du som ska anmäla det är din chef."

BLT Sydöstran var först med att publicera dessa uppgifter från utredningen.

Jag har träffat personal från Tullskolan men även från andra skolor i samband med min utredning. Flera personer berättar att de upplever att kontakten med socialtjänsten är svår. Det här är exempel som är tagna ut sitt sammanhang med de visar klart den oro skolpersonalen känner, säger Ann-Christine Petersson till tidningen.

Utredningen klar

Men enligt Jesper Björnson, utvecklingschef vid socialförvaltningen, kommer fallet inte att utredas vidare. Han har inte gått vidare med ärendet.

– Nej det har jag inte mer än att jag tar det till mig och när vi nu ska arbeta med att förbättra vårt samarbete med skolan kommer jag givetvis ta upp att det inte får gå till så här. Ingen som ringer till socialtjänsten ska lämna samtalet med känslan av att inte blivit tagen på allvar. Och självklart kan jag ta upp det här som ett exempel, säger han till BLT Sydöstran.

"Hade tagit hem henne direkt"

Yaras far Mohammed Alnajjar satt under gårdagen på åhörarplats när den externa utredningen presenterades. Efter presskonferensen begav han sig mot dörren med tunga steg. Mohammed Alnajjar säger till Kvällsposten att han inte anklagar en enskild person för det som hände hans dotter.

– Det är systemet som har gjort det möjligt för mördaren att ta hennes liv. Det jag ifrågasätter är att vi som föräldrar kopplades bort så fort hon hade fått en vårdnadshavare i Sverige. Om vi hade fått vetat någonting av det här tidigare så hade vi tagit hem henne direkt, säger han till Kvällsposten.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!