Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunen förbjuder Facebook på jobbet

Kalmar kommun inför förbud för Facebook och Instagram på arbetstid.Foto: Karly Domb Sadof

Efter rapporter om att vårdtagare blivit fotograferade av personal på ett äldreboende skärps nu reglerna i Kalmar kommun. En ny policy sätter stopp för privat surfande, Facebook och Instagram under arbetstid.

– Vi behöver kommunikationen, men vi vill också att man är koncentrerad på sitt grundjobb, säger Thomas Tryggvesson, förvaltningschef för omsorgen i Kalmar kommun till P4Kalmar

Bör fler kommuner förbjuda privat mobilanvändning på arbetstid?

Den nya policyn klubbades på Omsorgsnämndens senaste möte. Enligt Thomas Tryggvesson är det "på förekommen anledning". Det handlar bland annat om de rapporterade missförhållanden på äldreboendet Smedängen i Smedby. I det fallet presenterade Barometern bland annat uppgifter om att personal tagit bilder på vårdtagare med sina mobiler.

"Inte varit så tydliga"

Enligt policyn får anställda inte använda sociala medier eller surfa privat på arbetstid. På rasten är det fritt fram.

– Vi har egentligen inte varit så tydliga med hur man använder telefonerna. Vi vet att det är ett arbetsredsakp. Vi vill inte totalförbjuda, det gör man på en del vårdinrättningar. Där lägger man undan mobilen i skåpet, men så långt vill vi inte gå, säger Thomas Tryggvesson till P4 Kalmar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!