Barbro Lindau, 79, fick rätt i högsta instans. Nu är det fritt fram att sälja familjegården till systerdottern Anna Schwanbom Ljustander och hennes make Claes. "Det känns väldigt skönt, det senaste året har varit jobbigt", säger hon. Foto: Stefan Lindblom/ Hbg-Bild
Barbro Lindau, 79, fick rätt i högsta instans. Nu är det fritt fram att sälja familjegården till systerdottern Anna Schwanbom Ljustander och hennes make Claes. "Det känns väldigt skönt, det senaste året har varit jobbigt", säger hon. Foto: Stefan Lindblom/ Hbg-Bild

Kommunen fick bakläxa

Publicerad
Uppdaterad
HÖGANÄS. Kommunen försökte hindra henne från att sälja släktgården till sin systerdotter. Men Barbro Lindau, 79, gav sig inte - och nu har regeringen gett henne rätt.
- De räknade nog inte med att jag är så envis, säger hon.
I går var en glädjens dag i huset i Tjörröd i Höganäs.
Barbro hade dukat med tårta och systerdottern Anna Schwanbom Ljustander, 29, och maken Claes, 36, var på plats för att fira.
- Det känns skönt att vi äntligen har fått upprättelse. Kommunen har agerat både omoraliskt och olagligt, säger Anna.

Vänskapspris

Barbro Lindau har bott i villan i Tjörröd i hela sitt liv.
Förra året bestämde hon sig för att sälja huset till systerdottern och hennes familj till vänskapspris.
På så sätt ville hon försäkra sig om att barndomshemmet stannade i släktens ägo.
Men i november förra året satte Höganäs kommun stopp för planerna.

Tvångsinlösas

Kommunen beslutade, med hänsyn till den dåvarande förköpslagen, att gården skulle tvångsinlösas för att eventuellt ge plats åt framtida outletbutiker.
- Det blev en stor besvikelse, jag hade ju glatt mig så, berättar Barbro Lindau.
Hon och släktingarna bestämde sig för att kämpa.
I augusti i år slog länsstyrelsen fast att kommunens agerande var olagligt.

River upp beslutet

Nu går regeringen på samma linje - och river upp kommunens beslut.
- Kommunen har agerat mot bättre vetande. Förköpslagen får inte användas för att tvångsinlösa hus som byter ägare inom familjen, säger Fredrik Bergman, jurist vid organisationen Centrum för rättvisa och familjens ombud.
Familjen Schwanbom Ljustander ser nu fram emot att äntligen få flytta in i sin nya bostad.
- Det enda som fattas är väl egentligen en ursäkt av kommunalrådet Péter Kovács, säger Anna med ett skratt.
Men det håller det moderata kommunalrådet i Höganäs inte med om:
- Vi anser att vi hade goda skäl för vårt agerande, men vi accepterar givetvis regeringens beslut, säger Kovács.
Håller du med om att ni agerat omoraliskt och olagligt?
- Nej, det kan jag inte se. Våra jurister har tyckt att vi gjort helt rätt.
Magnus Gatemark
Magnus Gatemark

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag