Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunen får JO-kritik efter barnäktenskapet

Kvällspostens Maria Rydhagen intervjuade flickans make under tiden som flickan själv var tvångsomhändertagen.Foto: TOMAS LEPRINCE
Flickan omhändertogs när det uppdagades att hon blivit gravid.Foto: Privat

Mönsterås kommun får JO-kritik efter det uppmärksammade barnäktenskapet.

Socialtjänsten skulle varit bättre på att uppmärksamma den gravida flickans ålder – och framför allt hur hon bodde.

– Vi tar åt oss av kritiken, säger socialchefen Christina Samuelsson.

Fallet med barnäktenskapet blev mycket uppmärksammat. 

Flickan kom från Syrien till Sverige i december 2015. Enligt de första uppgifterna var hon då redan gift med sin vuxna kusin – och levde tillsammans med honom och hans föräldrar. Enligt sitt syriska pass var hon 13 år på sin bröllopsdag.

Men familjen hävdade att födelsedatumet i passet var fel. Senare tog de också tillbaka uppgiften att paret var gifta. 

När familjen fick veta att flickan och hennes make inte fick lov att bo ihop, flyttade mannen till en annan kommun. Men de båda fortsatte träffas – och i september 2016 uppdagades att flickan var gravid. Då beslöt socialtjänsten att omhänderta flickan.

Flickan vantrivdes på boendet

Flickan själv sa då till Kvällsposten att hon vantrivdes på det boende där hon placerades.

– Alla hade hemska bagage och visade mig hur man röker hasch och hur man skulle rulla cigaretter. Jag förstod inte vad jag gjorde där, sa hon.

I februari 2017 upphävde förvaltningsrätten omhändertagandet, och flickan kunde flytta tillbaka till den vuxne makens familj. 

Även domen fick kritik. 

– Domstolen sätter inte barnets bästa i centrum. Domstolen sätter de vuxnas vilja i centrum, och de vuxnas förtryck. Om det hade varit en svensk flicka hade man inte gjort så här, sa Sara Mohammad, verksamhetsansvarig i föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime.

Efter det uppmärksammade fallet tvingades socialtjänsten i Mönsterås att höja säkerheten, efter flera hot. Kontoret byggdes om för att skydda medarbetarna.

Nu får kommunen kritik av JO. Det var fel att placera den unga flickan hos släktingarna, när man visste att hon hade ett förhållande med den vuxne sonen. Socialtjänsten har inte heller följt flickans vård tillräckligt väl, enligt JO. Mönsterås gjorde ingen egen åldersbedömning, konstaterar JO. Då borde man använt Migrationsverkets uppgifter, som sa att flickan var 13 år.

"Bra att vi får riktlinjer"

Christina Samuelsson, chef för socialtjänsten, tycker att det är bra att fallet uppmärksammats.

– Det hade ett stort värde att vi lyfte frågan. Det har varit en jobbig period, men det var viktigt. Eftersom det fick stora rubriker togs frågan till regeringsnivå och man började diskutera en lagändring, säger hon och fortsätter:

– Vi har sett över alla rutiner. Nu börjar socialtjänsterna också få mer underlag att jobba med, och det är på gång med nya riktlinjer.

LÄS MER: 14 år gammal, gift och höggravid  

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!