Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kommunen betalade 485 000 – för att få fram ljudet av Malmö

En kommunikationsbyrå har fått 485 000 kronor för att ta fram Makmös ljudidentitet.
Foto: Colourbox
Ljudet har spelats in på många platser i Malmö där Malmöborna rör sig.
Foto: Tommy Alven / Colourbox

Malmö stad ville ta fram ”ljudet av Malmö”. 

Uppdraget gick till en kommunikationsbyrå och notan gick på 485 000 kronor. 

Nu kritiseras projektet kraftigt.

Det är SVT Nyheter Skåne som skriver att Malmö stad betalar 485 000 kronor till en kommunikationsbyrå för att ta fram stadens ljudidentitet. 

Ljud har under ett års tid spelats spelats in på olika platser i Malmö, bland annat när Malmöbor bläddrar i papper på Stadsbiblioteket. 

Enligt Malmö stads kommunikationsstrateg Lucas Dietrichson kommer ljudarbetet att innebära minskade kostnader för kommunen.

– Ja, tanken med det här är att vi ska använda våra resurser så bra som möjligt och vi har kostnader i dag där vi lägger onödigt mycket tid på att leta efter ljud till produktioner och licenskostnader för ljud och rättigheter. Det kommer vi att kunna minska framöver och räknar med att tjäna in det här på några år, säger han till SVT

”Ansvarslöst av Malmö stad”

Men många kritiker menar att det är bortkastade pengar som hade kunnat användas till viktigare saker. Kalle Oldby, som är före detta programledare på Sveriges Radio kallar projektet för löjligt och onödigt. 

– Ansvarslöst av Malmö stad att ge pengar till en sådan här låtsas-hittepå-lekstuga där man ska spela in saker och bunta ihop dem när själva ljudupplevelsen av en stad är när man rör sig genom stan, säger han.

Under tisdagseftermiddagen kunde Malmöbor chatta på SVT Nyheter Skånes hemsida om ljudprojektet och det var många negativa röster. 

”Det värsta slöseriet med pengar jag har hört i mitt liv. Blir ledsen av detta”, skriver en lyssnare. 

”Dem har tappat det helt och hållet. Sjukt onödigt, tänk vad mycket viktigare och bättre saker pengarna skulle kunna gå till..”, skriver en annan.