Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunen agerar efter
vd:ns kritiska uttalanden

Robert Odeberger ersätts i Hörby kommun efter att kommunalrådet Susanne Meijer reagerat på hans uttalanden.
Foto: Arkiv

Hörby kommuns ekonomichef, Robert Odeberger, ersätts med omedelbar verkan i samtliga sammanhang där han representerar kommunen. 

Detta efter att han gjort politiska uttalanden som enligt kommunalrådet Susanne Meijer, S, strider mot kommunens värdegrund.

– Han ska bara arbeta med frågor som har direkt ekonomisk karaktär, där vi har fullt förtroende för honom, säger Susanne Meijer i ett pressmeddelande.

Det var efter ett reportage om den pressade situationen hos socialtjänsten i Hörby, publicerat i Kvällsposten, som Hörbys kommunalråd Susanne Meijer reagerade. Anledningen var uttalanden från Robert Odeberger, vd för det kommunala bostadsbolaget.

Bland annat sa Odeberger i reportaget att det inte finns tillräckligt många etniska svenskar i Sverige, vilket enligt kommunalrådet är ett politiskt uttalande som strider mot Hörbys värdegrund. Nu har kommunen valt att ersätta honom i sammanhang där han representerar kommunen.

– Han ska bara arbeta med frågor som har direkt ekonomisk karaktär, där vi har fullt förtroende för honom. I alla andra sammanhang kommer han att ersättas av andra medarbetare. Det vore direkt olämpligt att låta en person som så tydligt uttalat sig mot vad Hörby kommun står för, fortsätta att representera oss, säger Meijer i pressmeddelandet.

"Ber om ursäkt"

Beträffande VD-uppdraget för det kommunala bostadsbolaget kommer framtiden att diskuteras i ett extrainsatt styrelsemöte senare i veckan. Själv säger Odeberger så här om beslutet:

– Jag uttalade mig påe tt sätt som jag inte borde och i frågor som inte är mitt ansvarsområde. Jag beklagar detta och ber om ursäkt till dem som eventuellt har tagit illa vid sig.

Vidare förklarar han i pressmeddelandet:

– Jag är medveten om att jag gav uttryck för politiska åsikter som jag inte borde gjort i min yrkesroll. jag är också väl medveten om att det jag sa strider såväl mot Hörby kommuns politiska beslut och officiella inriktning, som kommunens värdegrund.

Poänterar kommunens värdegrund

Susanne Meijer poängterar i pressmeddelandet att Hörby kommuns värdegrund baseras på alla människors lika värde. En värdegrund som ska omfatta samtliga som representerar Hörby kommun såväl förtroendevalda som tjänstemän. Hon menar att Robert Odebergers uttalanden strider mot denna.

– Jag och hela den politiska majoriteten tar starkt avstånd från de här åsikterna. De strider mot vår värdegrund där alla behöver känna ansvar för helheten, och som alla som representerar Hörby kommun förväntas följa. Vi förväntar oss att beslut som tas respekteras och förverkligas med kraft. Har man personliga åsikter som hindrar en från att fullfölja sitt uppdrag så är man inte lämplig att representera Hörby kommun, säger Susanne Meijer.Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!