Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommuncheferna köpte hattar - ska tänka bättre

I Laholms kommun kommer pågår ett utvecklings- och förändringsarbete. Hattarna är en del i projektet.Foto: Henrik Williamsson /Hallandsposten
Tyghattar för 18 000 kronor ska göra kommuncheferna i Laholm till bättre problemlösare.
Det tror kommundirektör Kristiina Kosunen Eriksson som investerat i "tänkarhattarna"
- Hattarnas färger representerar olika sätt att tänka, säger hon.

FAKTA

Fakta: Sex tänkarhattar


”Sex tänkarhattar” är en tankemetod som beskrivits i boken med samma namn av den brittiske läkaren och författaren Edward de Bono. De sex tänkarhattarna symboliserar olika sätt att tänka, och ska användas genom att man enskilt eller i grupp fokuserar på ett problem från sex olika perspektiv.
De sex hattarna har olika färger och tas på antingen mentalt eller fysiskt. Metoden har använts med framgång på flera företag, och det ges kurser i hur man ska leda möten där de sex tänkarhattarna används.

I Laholms kommun pågår ett utvecklings- och förändringsarbete. Som en del i det har kommundirektören gjort en lite annorlunda investering. 60 stycken tyghattar har köpts in. Det är dock inga vanliga hattar utan ”tänkarhattar” som ska göra kommuncheferna till bättre problemlösare.
- De olika färgerna representerar olika sätt att tänka, säger Kristiina Kosunen Eriksson.
Är det här något du kommit på själv på fikarasten?
- Nej, inget sånt. Det var en engelsman som var verksam i slutet av 60-talet som kom det här med sex tänkarhattar och att varje färg representerar ett visst sätt att tänka.
Hur menar du?
- De här hattarna har sex olika färger. Den röda hatten representerar känslomässighet, den svarta står för risker och att man ser de hinder som finns, den vita hatten grundar alla lösningar på fakta och logik, den gröna gör att man blir kreativ och fantasirik, den blå representerar tänkandet om tänkandet och innebär att man tar på sig en ordföranderoll.
Den sista hatten, den gula, representerar positiva möjligheter som motiveras logiskt.
- Sitter man sedan i en grupp och har de här sex olika hattarna på sig så får man ju sex olika infallsvinklar på ett problem, säger Kristiina Kosunen Eriksson.

Kostade 18 000 kronor

Tänkarhattarna, som tillverkats av ett lokalt företag, kostade 300 kronor styck och totalt gick de 60 hattarna på 18 000 kronor.
Är inte det lite väl mycket pengar i dessa tider?

- Nej det tycker jag inte. Kommunen omsätter ungefär en miljard kronor och då är inte 18 000 kronor så mycket. Använder vi varje hatt 10 gånger så blir det bara 18 kronor per gång, per chef.
Om de nu funkar?
- Ja, vi kommer givetvis att göra en utvärdering.
Har hattarna gett resultat ännu?
- Vi har bara använt dem en gång.
Bland cheferna i kommunen råder det delade meningar om hattarna. En del tycker att de är en jättekul idé medan andra rynkar på näsan.
Men du tror på hattarna?
- Jag tror på våra chefer.
Och vad säger de boende i kommunen om hattinvesteringen?
- De vet nog inte om det här. Men nu lär de väl göra det.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!