Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Chef åkte till Thailand under coronakrisen – får miljoner

Så gör Danmark för att minska trängsel i matbutikerna
Per Borgs avtal skrevs 2008 och ger honom rätt att både få lön i 30 månader av Hylte kommun och lyfta lön samtidigt från en ny arbetsgivare,

Hyltes sparkade kommundirektör Per Borg har ett guldkantat avtal och kan göra ett mångmiljonklipp. Han kan lyfta full lön i 30 månader av kommunen – och samtidigt få lön av en ny arbetsgivare.

– Ett riktigt skitavtal, säger kommunalrådet Ronny Löfquist (S).

Nästa kommundirektör som anställs i Hylte kommer inte få lika förmånliga villkor.

Dagen efter att Per Borg kommit hem från sin semesterresa till Thailand var han kallad till ett möte kl 18 på söndagen. I kommunhuset väntade Ronny Löfquist med två andra kommunpolitiker.

Per Borg visste om att hans resa väckt uppståndelse och kritik. När andra anställda i kommunen fick sina semestrar inställda valde han själv att åka utomlands. Innan dess hade Per Borg själv beslutat att kommunen skulle gå upp i stabsläge och aktivera sin krisberedskap med anledning av coronaviruset.

Per Borg hade till skillnad från de som fick sina semestrar stoppade rätt att ensam besluta när han själv kunde ta semester.

Kommundirektören hänvisade till UD

Men det dröjde inte inte länge innan hans frånvaro märktes. Ronny Löfquist berättar hur tidningen Hallandsposten hörde av sig till honom och ställde frågor om Borgs resa till Thailand.

– Jag mejlade Per Borg och berättade att tidningen ställt frågor, säger Ronny Löfquist.

Den 18 mars publicerade tidningen ett mejl från Per Borg där han bland annat skrev:
”Det finns inget avbeställningsskydd som gäller beroende av oro, bara om UD avråder från resa och i mitt fall kom avrådan först när vi var framme vid destinationen, i annat fall hade vi självklart inte åkt.”

Kommundirektören hävdade också att han kände sig ”trygg” med de förberedelser han gjort innan sin avresa, och med den ersättare han utsett.

Inget av detta hjälpte. Redan innan Per Borg kom till söndagens möte på kommunhuset och mötte de tre politikerna var det bestämt. Trots att Hylte kommun skulle få ta en rejäl smäll och utlösa Per Borgs fallskärm fick han sparken. Mötet tog kanske som mest cirka 30 minuter, enligt Ronny Löfquist

– Jag förklarade att förtroende för honom var förbrukat, säger Ronny Löfquist.

Han hänvisade då till samma avtal som gjorde att Per Borg utan inblandning av andra kunde fatta beslut om sin semester. I avtalet finns en klausul som handlar om förtroende.

Förbrukat förtroende

Om Hyltes politiska ledning tappar förtroende för sin kommundirektör räcker det som skäl för att ge denne sparken med omedelbar verkan.

Hade Per Borg några invändningar?

– Nej, säger Ronny Löfquist och förklarar att Borg var väl medveten om förtroendeklausulen i avtalet.

Det var med andra ord helt meningslöst för Borg att protestera.

När han lämnade kommunhuset började samtidigt en numera mycket ovanlig och guldkantad fallskärm vecklas ut. Per Borg har rätt till full lön i 30 månader, sammanlagt drygt 2,3 miljoner kronor. Med normala sociala avgifter blir den sammanlagda kostnaden för kommunen cirka 3,1 miljoner kronor.

Det är dock osäkert om summan blir så. Hylte kommun utreder för närvarande om de sociala kostnaderna är lika höga när det gäller avgångsvederlag.

Men Hyltes invånare får tillbaka 21,45 procent via kommunalskatten eftersom Per Borg är bosatt i kommunen.

Men det är ett ovanligt avtal. Per Borg har rätt att lyfta dubbla löner.

Numera är kommunala arbetsgivare noga med att toppchefer som sparkas och får avgångsvederlag tvingas rapportera om de får ett nytt jobb medan de lyfter lön från sin tidigare arbetsgivare.

Det kallas för avräkning. Den nya lönen ska dras av från i det här fallet den lön Per Borg ska få i 30 månader. Men han har inget sådant avtal. Den sparkade kommunchefen kan därför redan nu skaffa ett nytt jobb och lyfta dubbla löner med allt vad det innebär.

– Det här avtalet skrevs för länge sedan och sådana avtal skriver vi inte i dag, säger Ronny Löfquist.

Hylte kommunen ska snart börja arbetet med att rekrytera Borgs ersättare.

– Jag har bjudit in de fackliga parterna till dialog kring rekrytering om ny kommunchef kommande vecka. Vi får ta det därifrån, Ronny Löfquist.

Kvällsposten har sökt Per Borg men har inte kunnat nå honom.